Pages

Tuesday, December 20, 2011

Unplanned

salam semua.....

17 disember 2011 adalah tarikh yang sentiasa akan terpahat dalam memori.....di mana selama 2 tahun aku berada di UPM terchenta ini...akhirnya aku dapat jugak menjejakkan kaki dekat pokok lagenda budak setan...also known as MAGICAL TREE.....and it was amazing moment when all of us arrived at that tree....Ya Allah...subahanallah.....cantiknya  ciptaan Tuhan.......
penat tapi seronok

peaceful and calmness

kecumilan kami

Friday, December 16, 2011

amalan ladang AKUAKULTUR

salam semua......semoga sentiasa dalam keadaan yang sihat dan indah-indah sahaja...okay,tajuk pun daa amalan ladang kan...so semua cerita akan berkaitan dengan ladang..cuma berbeza sedikit kali ini banyak main dengan air dan ikan.....

daripada minggu pertama sampai ke minggu 14 semua aktiviti melibatkan air dan juga cara-cara penyelenggaraan olam,ikan,makanan ikan dan pendek kata semua lah...keseronokan nye juga Tuhan saja yang tahu....sangat seronok dan dapat tambah pengalaman baru...

di antara pengalaman yang aku rasa bertambah adalah:
  1. pengalaman menjaring ikan
  2. membuat makanan ikan sendiri
  3. menangkap pemangsa ikan (biawak dan ikan haruan)
  4. membiak ikan keli dan talapia
  5. membuat "hapa"
  6. membuat sampling ikan 
  7. pengredan ikan
  8. membuat "tajul"
  9. penyediaan kolam
  10. sambil tu dapat makan-makan buah-buahan tempatan jugak

serius,kalau tak ada amalan ladang untuk kos aku nie..mesti aku tak dapat dah pengalaman baru dan aku tak tahu macam mana nak buat jika terpaksa bekerja dalam bidang tersebut..betul tak..tu lah..kadang-kadang kita nie tak nampak yang baik nya...lebih fikir yang negatif berbanding positif...

antara hasil buah-buahan kami

kolam sebelum kami tuai hasil....

sedap sangat buah nie.....

nak buat cempedak goreng

nie penyediaan tajul utk umpan pemangsa

dapat sudah..biawak adalah pemangsa ikan
sekarang sudah minggu ke 13...so tinggal lagi 1 minggu untuk habiskan kelas dan amalan ladang.....minggu depan semua ada pembentangan dan hantar laporan....kerja sudah semakin bertambah...kena buat cepat-cepat.......boleh chong..boleh...u go girl.....yeaaahhh

Wednesday, December 14, 2011

Sama-sama kite beringat

Surah Luqman [31] : 14
Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).

Surah Al-Israa' [17] : 23

 Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapa mu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan "ah" dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia.


YA Allah sesungguhnya hamba Mu ini sudah banyak melakukan kesalahan..bimbinglah hambaMu ini...semoga hambaMu ini sentiasa di bawah lindungan Kasih Mu.....
mak.....intan mintak maaf selama hari ini banyak melukakan hati mak......
abah...sesungguhnya intan sayang akan mak dan abah walaupun intan kadang-kadang tak nak dengar cakap dan melawan.....maafkan intan..




sama-sama lah kite mentaati perintah Allah dan kedua Ibu bapa kita..sesungguhnya berbuat baik kepada mereka adalah perkara yang diwajibkan oleh Allah dan ganjaran pahala yang menanti sekiranya kita ikhlas.....semoga peringatan ini sentiasa terpahat di lubuk hati aku...amin......aku tak dapat bayangkan bagaiman hidup ini tanpa mereka di sisi aku.....Ya Allah panjangkn lah umur kedua ibu dan bapa ku.....aminnn

wedding ceremony

salam semua.....

hujung-hujung tahun nie macam biasa la musim orang kenduri kawen kan....so semakin banyak la kad-kad undangan perkahwinan,pertunangan nak kene hadir.....kadang-kadang sehari 2-3 buah rumah kena pergi.....memang syok bangat la....nak2 makan free n sedap lak tu...adoi..konyang perot den nie ha......hihihi..so begitu jugalah aku nie.....asyik pergi kenduri rumah kawan-kawan....seronok sangat dapat tengok member bahagia dengan pilihan masing-masing...

so baru-baru nie..kawan sekolah teknik..wat majlis kenduri kawen die...kami pun pakat la ramai-ramai nak attend weeding dier...ade la dalam 6 buah kereta konvoi mai rumah dier...dan yang paling penting kami jadi orang terakhir datang lambat punye pasal....walaupun orang yang last tapi seronok dapat jumpe pengantin dan bergambar la ape lagi..sesi yang sangat di gemari..hihhi...


the bride HAJAR

HANTARAN

wif hantaran..muke daa minyak giler

nak perasan n berangan jap

miss iZzah,miss Leya,miss chUng


Selesai semua sesi bergambar dan bersalaman bersama pengantin serta keluarga..kami pun meneruskan perjalanan..ada yang terus balik rumah dan ada yang rancang nak pegi ke tasik Chini....kami pun join la ape lagi..sementara ada masa kan.....jadik ambik keputusan untuk lepak tasik jap.....

here i come....

miss Leya again

miss izzAh

lepas lepak-lepak kami pun pulang....having so much fun on that day and we will always pray for your happiness Mrs Hajar and husband....wishing u best of luck and cepat-cepat timang baby......

Wednesday, December 7, 2011

makan wif familia

weekend yang sungguh seronok.....

feveret place for my daddy n mummy...CILI PADI

so malam sabtu kiteorang pun pegilah setelah berjalan-jalan di MEGAMALL....

aku sempat rembat kasut...giler cntek.....murah lak 2......dari rm89.90 if xsalah aku....less pai rm26.70

vincci

hehehhe.....so kami pun pegilah ke restoran tersebut...ayat aku sedap kot.......

me

my sista

lil sis

iman n her grandpa

dede n mummy

air kelapa laut..yummy

makan-makan

Tuesday, December 6, 2011

"BEST"

salam semua.....

lama rasanya sudah tidak menaip di blog tersayang ini...

maklumlah sibuk dengan aktiviti yang tidak dirancang sama sekali..tapi sangat menyeronokkan...

makan-makan adalah aktivti yang aku sangat gemar.....

setiap masa kalo buleh nak makan je...so aku pun da terima natijahnya bile berat badan aku naek dari 47kg ke 51kg....giler kot aku melantak...

muke nak makan

seafood tom yam noodle + mango with pearl

chocolate indulgence>>>yummy
makan-makan dan makan.....saya sangat suka makan..........fullstop

Wednesday, November 30, 2011

selesai semuanya

Assalamualaikum.....

semua exam untuk test yang kedua sudah settle......

penat bergelumang dengan buku-buku dan nota-nota yang terlalu banyak.....

akhirnya hari ini semua sudah dimuntahkan.....

syukur alhamdulillah........

sekarang aku hanya boleh bertawakal setelah semua usaha dicurahkan.....

moga-moga keputusan lebih baik daripada sebelum ini....


insyaAllah

Tuesday, November 22, 2011

contengan jalanan

Assalamualaikum.....wbt

masih mood hepi Malaysia vs Indonesia and our team WIN.........Alhamdulillah

masih tidak boleh hilang buku contengan jalanan by Hlovate nie......banyak benda yang aku dapat bila membaca buku ini..ketenangan....ilmu kehidupan....

MasyaAllah.........sudah jauh aku pergi....pergi dari diri aku sendiri....Ya Allah..ampunkan dosa hambamu yang hina ini.......

"Dan kami turunkan kepadamu al kitab (al-Quran) untuk menjelaskan segala sesuatu dan petunjuk serta rahmat dan khabar gembira bagi orang-orang yang berserah diri.~ (an-Nahl : 89)"

sedih..hiba semua perasaan bercampur gaul di dalam lubuk sanubari.....Aku mahu berubah.,.mahu mencari di mana diri yang dahulu ditinggalkan....ingin menjadi lebih baik...baik dari sebelumnya...

bantulah aku.....dalam mencari erti kehidupan aku....Ya Allah hanya padaMu aku berserah dan bersujud....




Tabahlah hati

menangis sedih
menangis hiba
menangis terluka

tabahlah hati...sudah suratan nasib begini...menangis bukan bererti lemah....
tabahlah hati....
tabahlah hati.....

Sunday, November 20, 2011

K.E.L.E.G.A.A.N

assalamualaikum...wbt

18.11.2011 merupakan tarikh yang menyebabkan aku kecut perut...menggigil..sakit perut...dan semua perasaan yang bercampur baur la..ALHAMDULILLAH detik itu berjaya dilalui dengan penuh kegembiraan sekarang....
Aku sudah berjaya menghabiskan presentation proposal final year project aku.....Tuhan aje yang tahu betapa leganya aku....

terima kasih yang tidak terhingga kepada yang banyak membantu aku dalam menyiapkan slide:
  1. Dr Jugah my supervisor
  2. my rumate Zur umairah
  3. miss jaja>>>>>student under Dr. Jugah 
  4. miss Saba,Shifa,Pza
  5. dan kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak langsung
Tuhan saja yang mampu membalas jasa korang semua.....

dan kepada Miss Shifa n Miss Pza......i'll pray for your success...i know both of u can do it.....












p/s : Biarlah kerja lelah asal boleh ketawa,daripada kerja mewah berendam air mata

Monday, November 14, 2011

S.U.K.E

Assalamualaikum w.b.t

aku nak cerita ni...hujung minggu lepas aku dan my incik panjang ucuk,my sis dan rumate aku Zur pegi la berjimba ke sunway pyramid,KLCC,jalan TAR dan seterusnya lepak-lepak makan nasi lemak di kedai mamak kat wangsa maju......

mula-mulanya planning nak pegi THE MINES aje..tapi memandangkan kami belum pun pergi ke sunway pyramid tu.....(sedih kan belum pernah pergi..)Incik panjang ucuk pun ajak la kami ke sana....so kami pun pergilah....

so korang layan gamba jela...penat la nak tulis panjang-panjang nie.....hihiihihi...

nak jugak ok..

they are happy..peace yaa

my ucuk

i luv dis picture

hihi...klcc

my sista n zur

Thursday, November 10, 2011

SHARING IS CARING

salam semua...

ade kena mengena ke dengan tajuk...tak pe la....just nak share kat korang semua.....


p/s: sama-sama renungkan..dan selamat beramal...hihihi

Wednesday, November 9, 2011

Tak suke

salam semua

mood aku sangatlah tidak ok....

sampai hati dier buat aku macam nie...

xpe2..Tuhan tu maha kaya..

biarla Tuhan je yang balas...

Thursday, November 3, 2011

salam Aidiladha

Assalamualaikum

selamat menyambut hari raya korban semua

semoga dilimpahi Rahmat dan Kasih sayangNya..

InsyaAllah...amin

Quotes 2

~there is one thing in this world worse than being talked about,and that is not being talked about~

Wednesday, November 2, 2011

words

Assalamualaikum wbt...

saat kita tertekan dengan masalah yang kuat menggoncang iman,
ingatkan diri dengan perjuangan wali2 Allah dan para nabiNya menegakkan islam,
mereka rela mengorbankan harta, perasaan, kdiaman hatta nyawa sekalipun kerana ALLAH yang mereka cinta tiada bandingan.
terasa kerdilnya diri yang hanya berdepan sekecil ujian,
sudah tidak mmpu bertahan...
aku lemah, ya ALLAH....Astagfirullah, ampunkan hamba...

Monday, October 31, 2011

belajar untuk terima kenyataan....

assalamualaikum

salam sejahtera dan selamat hari isnin kengkawan

hidup mesti berani terima kenyataan

hidup mesti berani terima kegagalan

hidup mesti berani menempuhi cabaran

kadangkala kite di atas dan kadangkala kita bi bawah

ibarat putaran roda, itulah kehidupan

Saturday, October 29, 2011

Quotes

beauty is more than just look..
it's about how you present yourself
how you speak
how you interact with people..

Friday, October 28, 2011

seminggu

Alhamdulillahh....

assalamualaikum semua......apa khabar....hihihhi.....

sudah seminggu aku di rumah.....so hari ini aku akan balik ke UPM....alamak..bermula semula keserabutan aku..hihihi....

aku juga menjaga si kenit dan si nakal yang ada kat rumah nie.....

macam-macam ragam daa ade...hihihi...

thankz jugak kat my incik panjang Ucuk sebab sudi datang melawat anak sedara aku baru lahir....

his name is MUHAMMAD AMMAR RAYYAN


ammar rayyan



my incik panjang ucuk



Friday, October 21, 2011

He just Test me.....

Assalamualaikum...

it rains heavily ... when me and a friend were heading to the lab for amali, wearing white jeans ... we are running at full speed ..but it was not the story I want to tell on you ... this week is a very challenging week for me .. with the exam paper, a proposal that somehow several times rejected by my supervisor was very stressful ... until now I'm still stress ... please help me Gods ....gives me strength to go through all this pain.....keep me in your guidance and bless me for all the right thing i want to do.......my journey has just begin...........


Add caption      

Tuesday, October 18, 2011

Monday, October 17, 2011

perasaan....

salam semua.....

mood: i'm not okay..

semakin sibuk dengan benda-benda yang semakin penting....test lagi..kuiz....asgmnt...lab report..dan sebagainya..itulah hidup sebagai seorang pelajar kan...

tibe-tibe merindui kehidupan di bintulu......pergi ke pesta konvo......tengok sudah banyak perubahan selepas aku tinggalkan...hihihi...untung kan..pelajar baharu.....i'm really miss all the moment i've been there....

luv being there for 3 years

UPM kampus bintulu...always in my heart


dalam laminar hood..culture fungi..isolation process



rindu yang makin menebal..menjadikan aku semakin ingin menjejakkan kaki ke sana lagi..
entah bila la aku dapat pergi sana lagi..insyaAllah satu hari nanti...
suasana yang kehijauan..
persekitaran yang sesuai untuk pembelajaran..
cuma satu masalah..
jauh daripada keluarga dan sahabat...

























p/s: mase ini la mood nak menjadi tidak baik....jauh2...aku nak hepi je..........

Sunday, October 16, 2011

new look.....................


bile aku daa tak ade keje...inilah hasilnya...hahhaha
korang jangan gelak ek...
which one better????

i juz luve to snap my pic....alone....hahahhaa....

sowie rumateku.....kena tengok kerenah aku yang tibe2 je nak bersolek nie....hihihih

pesta buku....

salam semua...semoga berada dalam keadaan yang sihat hendaknya...hihihihi

oka...sebenarnya dah lame daa entry ini nak ditulis..tapi apakan daya masa tidak mengizinkannya untuk ditulis....aku sekarang tengah sibuk nak menyiapkan proposal yang harus dihantar sebelum 21hb nie....adoi..Alhamdulillah sudah siap...cuma perlu dibaca dan di komen oleh supervisor aku aje......

semua mesti daa tahu kan...ada pesta buku dekat MAEPS......so aku pun tidak ketinggalan la mahu pergi jugak....sangat la gumbira tak terkira...hihii...aku pergi dengan akak n adik aku..kawan-kawa pun turut serta...so kami pun pegi la......'
setibanya di sana......terkejut sangat sebab ramai nye la orang dan semua membawa kotak yang dipenuhi olah buku.buku.....

aku pun rambang mata nak pilih yang mana....banyak sangat kan.....

so aku pun beli 3 buah buku......dan inilah buku-buku yang aku beli....








antara yang aku beli...ade agi 2..tp xmsok pic..hihihi