Pages

Thursday, September 29, 2011

kebiasaan............

selamat malam semua.....

mood: tak berapa nak baik...

motif: nak menulis pasal kebiasaan yang menjadikan kita nampak burok perangai..

setiap orang kan ada perangai yang kadangkala menjadikan orang di sekeliling hilang respect kat diri kita..tanpa kita sedari ataupun memang sengaja nak wat jugak.itu terpulang pada tafsiran sesetengah individu yang suka akan perangai kita atupun jelik,muak dengan kelakuan kita....entahla kita tidak akan pernah memuaskan hati semua orang....aku ingat akan itu..

di antara kebiasaan yang menjadikan kita burok perangai adalah:

  1. bercakap dengan nada marah
ini memang kerap la terjadi.Even aku pun akan melakukan benda ini...susah la nak cover suare aku yang loudspeaker ini..tapi biasanya aku tak cakap dengan kuat if aku baru kenal orang tu..agak-agakla kan..kot ye pown kao nak memekak ke apa...tengok la tempat kan....nie semua tempat kao nak wat macam tu..ape kes kan....

      2. menggedik
ini biasa dikaitkan dengan sifat perempuan....sedap je korang labelkan pempuan nie gedik..tapi tidaklah aku nafikan jugak..gedik yang sedap mata memandang aku tak kisah,tapi gedik yang mengada-ngada memang nak kenalah kan...aku saound je...muke tak boleh blah.....sometimes kita boleh beza sama ada orang tu real gedik or cuma nak buat-buat.

      3.Meminjam.
ha yang ini satu agi...sifat yang sangat la orang tidak suka...pinjam tu tak la kisah sangat kan..tapi tak pandai lak pulang..buat macam harta sendiri pulak..guna barang orang sampai rosak then baru la ingat nak pulang..Ada jugak yang sampai lupa pinjam ke barang??..nie memang la nak kena makan penyepak..(aku la yang sepak).normal la kan kita meminjam barang orang if barang kita tak cukup or nak guna sekejap ke..tp daa selalu sangat dan juga wat perangai macam tu..sape la nak bagi pinjam da...

     4.Tanya soalan bodoh.
ayat aku guna agak kasar....(bodoh)...maksud ayat aku tadi,dah tahu tentang sesuatu perkara tapi masih nak tanya semua orang....dan yang lebih menyakitkan hati pabila dia ada barang yang diperlukan bukan nak maklumkan pada kawan-kawan.telan sorang-sorang..nie biase terjadi kan..mesti korang pun pernah kena kan...itu aku pasti...contoh la: kawan korang ada nota yang penting,tapi diam je..then bile tanya kat die..eh korang nak ke????....

     5.kuat sentap
memang penat nak layan kerenah orang yang kuat tacing(sentap) ini..sampai nak cakap depan dia pun kena fikir sebelum cakap.nak maksudkan orang lain tapi dia yang sentap pulak..kan dah boleh jadi pergaduhan disebabkan salah paham....sampai menangis sampai....tak nak kawan,tak nak tegur....benda yang kecik boleh jadik besar......


Kebiasaan yang lain masih banyak lagi untuk aku senaraikan...di antara yang aku boleh tulis la ni...bukan aku nak cakap pasal sesiapa,aku juga pernah berada di dalam setiap kebiasaan yang menyebabkan orang tak suka kita...tapi kita kenala ambil tindakan juga..tak kan nak terus hidup dalam kebiasaan yang macam itu..

people change...we can improve ourself if we want rite..in order to do that,we need to evaluate and thinking what have we done and why this situation happen....

setiap orang melakukan kesalahan..cuma kesalahan itu boleh diperbetulkan atau mahu ianya terus dan terus berada di dalam kesalahan...










p/s : Tuhan tidak akan mengubah Umat Nya....melainkan kita sendiri yang mengubah diri kita.....sama-sama la kita beringat....hanya ingin memperbaiki salah dan silap diri sendiri......sambil itu..mengingatkan orang lain juga...ok la...sudah banyak rasanya...sehingga kita berjumpa lagi......salam......