Pages

Thursday, December 20, 2012

My Pets......

Assalamualaikum.....

hai semua.....hari ini aku nak mula dengan binatang peliharaan......mesti ramai yang suka jika mereka ada binatang peliharaan sendiri.....maka dengan ini, kucing adalah satu pets yang paling orang suka untuk dibela kan....aku memang dah agak dah....nak-nak kucing tu muke cumil dan manja.....gedik-gedik sikit...ahh memang tak boleh menolak......



ha...kan aku dah cakap...memang cute giler la kucing-kucing nie.....tapi aku tak boleh nak bela......anak saudara aku tu alergik dengan kucing...maka aku terpaksa lah melupakan hasrat membela kucing yang cute seperti di atas.......

tapi gegeh jugak nak membela pets......aku pun dah lame takde pets nie.......since Awang....si burung tiung mati.......sedih wooo.......

aku pun pergi la kedai pets nak beli ikan puyu....tapi owner tu cakap ikan puyu sudah habis.......sedih.....
tengok-tengok sekeliling kedai tu.....ternampak la seekor binatang yang cute ini.....TADAAA>>>>>>


Ini adalah si cumil yang suka memanjat.....kesian die seekor sahaja....dun worie nanti mami beli seekor lagi ok...bagi teman......so u'll not lonely no more.....hihihihi

nama die....TUCK.....dan dia adalah kesayangan...next time aku beli lagi yang seekor......aku bagitahu korang ek.....dah terfikir nak beli hamster....tapi belum lagi........kena fikir lagi.....takot tak boleh nak jaga banyak- banyak.........ade idea....bole bagi komen nak beli pets pe lagi.....selain kucing.........=)

Hadiah + Ole-ole

salam semua.......

have a good day everyone.....

today nak cerita tentang hadiah dan juga ole-ole yang aku dapat........My Incik Panjang ucuk sudah balik dari Thailand.....hihihih...I'm happy sangat-sangat....Maka dengan itu...last weekend die datang Kuantan....kami pun melepak la same-same......with my Mom, Sis dan Lil Sis....isk mane leh keluar berdua....hihhihi....lebih best keluar ramai-ramai...baru happening....dan yang paling penting dapat banyak ole-ole dan hadiah........=)


yang nie paling happening.....i like...



terima kasih lalink.....faham sangat diriku ini....hihhii......=)

Tuesday, December 18, 2012

too much too handle


But i know..always keep FAITH in ALLAH......
only Him knows the best for Us...
InsyaAllah..amin

Friday, December 14, 2012

Terima Kasih...

salam semua.......hope everyone in the good condition today....i'm just wanna rambling about anything that people might think its just a small little things.....

ok...dah takyah nak merapu nak tulis omputih bagai......aku nak cerita pasal terima kasih......perkataan yang mungkin semua orang suke dengar tapi jarang sebut.....betul tak....

kita jarang berterima kasih atas beberapa perkara yang dirasakan tidak perlu untuk mengucapkan terima kasih..umm...semua orang memang ada berfikiran sedemikian....oleh iut,mari kita mula mengucapkan terima kasih.......


TERIMA KASIH......

bukan susah pun korang nak ucapkan....pendek dan ringkas..betul tak.....
Oke aku nak cerita kat korang......dulu aku nie boleh dikatakan sebagai orang yang payah sangat lah berterima kasih pada orang...yes i admit......i'm the one like that, but it was before...before someone let me know about those words....a simple words that can change everything.....bile kite meminta pertolongan daripada orang lain, kan lebih bagus jika kita berterima kasih untuk pertolongan itu.....betul tak....kawan aku pernah nasihatkan aku pasal benda ini...dan aku ingat benda ini sampai bile-bile......InsyaAllah....


okey......mulai hari ini.....mari kita mula menggunakan perkataan terima kasih untuk setiap pertolongan yang kita dapatkan daripada sesiapa pun....






thank korang.......sudi membaca blog yang tak seberapa ini.......=)

Monday, December 10, 2012

Peringatan (Untuk diri sendiri Jugak)

haii everyone......

have a great weekend everyone.......it's Monday......

cewah.....aku nak speaking London.......kadang-kadang tu galak gak nak beromputih kan.......nak improvekan skill aku nie...lama dah berkarat karang....tak susah pun.....kadang-kadang nyanyi lagu pun dah ok untuk improve....then aku cari la maksud lagu tersebut.....tu la yang aku praktikkan zaman sekolah dahulu......hampir 7 tahun meninggalkan zaman sekolah,semua moment tu masih lagi segar dalam ingatan aku...

pengalaman sepanjang persekolahan memang sangat lah best......aku tak tahu la kalau ada antara korang yang tak suka zaman persekolahan.....pada aku,zaman tu banyak mengajar aku erti persahabatan, perkongsian, dan juga pengalaman yang baru......

pergaduhan antara kawan juga banyak mematangkan fikiran aku, kadang-kadang kita tak sedar yang kita sentiasa melakukan kesilapan dan telah mengakibatkan pergaduhan dan tidak persefahaman...dan akhirnya daripada berkawan, jadi musuh.......betul tak....semua itu dah aku lalui sampai satu tahap aku dah tak nak berkawan, tapi MAK adalah orang yang paling banyak nasihat aku melalui zaman tersebut...menangis dengan MAK...berkongsi rasa dengan MAK....dan sehingga sekarang masih memerlukan MAK untuk membimbing aku.......I LOVE YOU MOM.....

So kepada adik-adik,anak murid cikgu....kepada semua rakan-rakan yang mengenali diri ini..aku hadiahkan korang dengan nasihat yang ku rasakan berguna.....Alhamdulillah....kita masih diberikan kesempatan untuk berbakti dan diberikan nikmat oleh Allah untuk bernafas dibumi Allah ini........sentiasa lah beringat bahawasanya.........MAK itu adalah segalanya bagi kita.....iye mungkin aku tak mengalami lagi fasa perubahan daripada segi status...namun, kawan-kawan yang sudah menjadi ibu...akan mengalami betapa besarnya perngorbanan MAK kita.............aku hanya mampu berdoa dan memohon semoga MAK aku diberikan kesihatan dan dimurahkan rezeki ke atasnya untuk terus berbakti kepada keluargaKu.....semoga MAK dipanjangkan umur dan dapat mencapai semua yang diimpikan olehnya.....


Aku bukan anak yang terlalu baik, kadang-kadang aku berdosa juga dengan MAK aku, tapi aku takkan sampai hati melukakan hati MAK aku.....Ya Allah..berikan aku petunjuk agar diri ini tidak terleka dengan nikmat duniawi......semoga aku tidak tergolong dalam golongan anak durhaka.......amin...




Ini MAK aku......
dia adalah wanita paling cantik pernah aku jumpa....
seorang wanita yang tabah dan baik hati,pandai memasak dan juga rajin
...........I LOVE YOU MOM.........















Friday, December 7, 2012

Anak-Anak

Salam semua....

selamat hari Jumaat......

okey...after awhile......aku sepikan diri dari menulis blog aku ni...aku sebenarnya agak sibuk menjalani latihan    industri aku....bulan ini....bulan yang terakhir,tinggal lagi 3 minggu......sudah sampai ke hujung tahun 2012....masa yang cepat berlalu...aku masih terkaku.....


okey......lagi nak merepek dengan korang pasal anak-anak aku yang tersangat comel itu, mereka tu...pengubat luka di hati.....tahu tak......tengok aje muka dieorang.....hilang marah..........so no wonder la.....anak itu satu anugerah.....walaupun bukan anak aku yang sebenarnya........hanya anak sedara...tapi aku bahagie aje.....







si kakak NURUL IMAN
si Adik MUHAMMAD AMMAR RAYYAN

DEDE (stand for makde ok)
LOVE all of you.......nanti kite jalan-jalan lagi okey.........=)

Tuesday, December 4, 2012

Apa nak buat???

salam semua........

hari ini..mood tak berapa nak baik...sebab tak dapat mnum Old Town white coffee hazelnut......malas nak buat.......hahahhahaha

so.......aku dah nak tamat LI....tinggal lagi hampir sebulan.......macam tak sangka aje la....hihihihii.....

pelan aku pasnie adalah..............................................>>>>>>>CARI KERJA

banyak jugak la aku dah apply tapi tak tahu la.....ade rezeki ade la......tapi aku nak berehat sekejap kot....penat la kerja.....cewah....penat la sangat.............


dan yang paling penting--------------------------------------


takde mood jugak...sebab budak kt atas nie takde.....he' not in town....rindu.........

HAPPY ANNIVERSARY MY MUCHUK
4 DECEMBER 2012
4th years already...














Monday, December 3, 2012

Selamat Bertunang Sis

salam semua....

makin lama aku tinggalkan blog aku nie terbiar dan berhabuk dah...

makin sibuk dengan aktiviti harian yang makin stress.....hahahhaha

ok..aku bukan nak mengarut tapi aku nak cerita tentang Enggagement akak aku....Alhamdulillah 24 november 2012 hari bersejarah buat akak aku..die dah bertunang.....melangkah ke satu fasa yang lain..hiihhiii..

Buat sendiri.....simple aje kami buat....











Selamat Bertunang Sis.....HOPE U'LL BE HAPPY AND ALWAYS IN BLESS.....

Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah

Salam semua.....

Selamat Tahun Baru 1434H....

Alhamdulillah kite sudah masuk tahun baru......Salam maal hijrah kepada semua......di kesempatan ini aku nak mintak maaf andai kata ada tersalah silap sepanjang aku ade blog ataupun kepada semua yang mengenali diri aku ini....banyak salah silap aku sepanjang tahun lepas.....aku harap tahun baru ini akan memberi sejuta makna yang baru dalam kehidupan aku...mulakan azam yang baru, matlamat yang baru..dan semua yang baru.....orang je lama.....tak leh baru dah....hahhahaaha


Semoga Tuhan melimpahi RahmatNya kepada kita semua...amin...InsyaAllah.....



Salam Maal Hijrah.....=)


Friday, November 9, 2012

Bacaan Yasin

Assalamualaikum...

hari ini hari Jumaat..penghulu segala hari.....hari akhir untuk bekerja minggu ini....seronok sungguh.....hihihihihhi....

hari ini ada bacaan yasin di pejabat sempena masuk pejabat baru.....Alhamdulillah.....benda-benda macam ini memang penting....maklumlah masuk tempat baru kan...maka kita kena la buat bacaan yasin dan doa selamat....mengelakkan terjadinya sebarang kemungkinan yang bakal berlaku.....betul tak???

begitu juga sekiranya kita masuk rumah baru,hostel ke.....pendek kata semua yang dah lama ditinggalkan dan yang baru mesti buat punya lah.....pada masa yang sama dapat jugak kita berkenalan dengan lebih rapat dengan kakitangan pejabat....dan juga eratkan sillaturahim sesama insan.....amin...

Anyway...ini adalah yang pertama kali dalam hidup aku buat bacaan yasin untuk pejabat...selama ini tak pernah duduk pejabat tao...duduk ladang je la aku ini.....bila dah duduk pejabat,baru tahu persekitaran pejabat macam mana.....




Thursday, November 8, 2012

Need to focus more..

Salam.......

tajuk kali ni tak boleh blah kan.......

Anyway....susah sungguh nak fokus sekarang ini.....time kerja pun payah nak fokus tao lately......i'm not sure why all this thing happen to me......Kurang kesedaran betul aku ini....

So,untuk mengelakkan kejadian sebegini jadik....aku dah ambil satu langkah untuk mengekalkan keFokusan aku........


  • Sediakan barang-barang keperluan awal....(baju+tudung)
  • Minum Nescafe (jangan bagi hilang fokus)
  • Tulis senarai kerja yang perlu dilakukan..(list kerja)
  • Must have sticky notes..
dan yang paling penting adalah......jangan lupe letak mana barang-barang yang nak digunakan....hah....penat tao nak carik dan nak fokus cari dan cari dan cari......nak kata banyak makan semut....tak pulak nampak termakan or terminum.....adoiiii...sungguh pelupa aku ini....

FOKUS dan sentiasa cuba untuk buat yang terbaik.............hebat tak.....




Tuesday, November 6, 2012

Quotes of the Day...


the Best Day

Assalamualaikum....

holllaaa everyone......

hampir ke penghujung tahun sudah kita....Alhamdulillah....syukur sebab masih lagi sihat dan bernafas di bumi ini.....tahun yang paling sibuk untuk keluarga aku......  adik aku berkonvo tahun ini.....maka si kakak hanya menghadiri majlis tersebut....hihihihi

USM,Penang....

Skill Tech, Melaka

Tahniah adik-adikku.......

tunggu turn aku lak ek...hahahahahahaha...insyaAllah.....next year....

ok...korang da keje kan..so pe lagi..blanje aku ok................I'm PROUD of you......this is the best moment for you to celebrate...after awhile be a student...........

now...you have to move to another phase of your life....................


Monday, October 15, 2012

Quotes


This life is what you make it. 
Not matter what, you're going to mess up sometimes, it's a universal truth.
 But the good part is you get to decide how you're going to mess it up. 
Girls will be your friends - they'll act like it anyway. 
But just remember, some come, some go. 
The ones that stay with you through everything - they're your true best friends.
 Don't let go of them. Also remember, sisters make the best friends in the world. 
As for lovers, well, they'll come and go too.
And behave, I hate to say it, most of them - actually pretty much all of them are going to break your heart, but you can't give up because if you give up, you'll never find your soul mate. 
You'll never find that half who makes you whole and that goes for everything. 
Just because you fail once, doesn't mean you're gonna fail at everything. 
Keep trying, hold on, and always, always, always believe in yourself, because if you don't, then who will, sweetie? 
So keep your head high, keep your chin up, and most importantly, keep smiling, 

because life's a beautiful thing and there's so much to smile about.” 

Friday, October 12, 2012

Rezeki...

Assalamualaikum.....

salam Jumaat semua...hari terakhir bekerja untuk minggu nie.....perh...serius aku memang sangat tunggu hari jumaat ini...sebab...motiff????? hari jumaat adalah hari rehat yang panjang.....hiihhhihi..boleh rehat lame2 sikit...hari jumaat jugak tak banyak kerja yang aku buat....bukan ke best tu.......oke la...aku dah mengarut dah nie....anyway aku nak cerita tentang rezeki..ALhamdulillah....rezeki itu Allah yang bagi...kite cuma boleh mencari rezeki,tapi kalau itu bukan rezeki kita..kita tak akan dapat jugak......betul tak???? sila angkat tangan jika anda bersetuju...

Al kisahnya.......semalam aku dapat rezeki dari bos......macam tak sangka aje la kan..semua pelajar prkatikal bos bagi......iye lah kan..kiteorg nie kan pelajar praktikal aje..bukan pekerja sebenar pun..tapi bos bagi jugak.....sedekah katanya....Alhamdulillah.....semoga makin banyak rezeki bos....

sebab tu aku selalu set in my mind...bile kite ikhlas tolong orang....Tuhan akan bagi rezeki dalam bentuk macam-macam yang kita tak jangka...kadang-kadang kita mengeluh dan tidak bersyukur..aku jugak termasuk dalam kalangan tersebut, menyalahkan takdir dan tidak pernah bersyukur menjadikan kita semakin lupe....
jodoh
Ajal maut
rezeki

semua Allah dah tetapkan untuk kita.....usaha tawakal dan sentiasa percaya pada kehendakNya adalah kunci utama.....Solat,bersedekah,bermurah hati dan melakukan segala pekerjaan dengan ikhlas adalah sangat penting......InsyaAllah...Allah tahu apa yang kita lakukan..kekhilafan kite akan mengajar erti kedewasaan dan bagaimana untuk menangani masalah tersebut......

maka dengan ini....tamat lah sembang jumaat kali nie...aku bagi ceramah pulak dalam blog aku nie....ini sekadar renungan bersama....yang mana perlu diperbaiki...kite perbaiki...insyaAllah....






Thursday, October 11, 2012

Kursus

salam semua....

hari khamis sudah......Alhamdulillah mood makin baik.......walaupun penat..

seriusly...aku memang penat.....baru balik dari kursus di IPPR...Institut Pertubuhan Peladang Rompin...

Aku attend sebagai urusetia....sambil tu aku pun amik peluang la dengar ceramah yang best dari penceramah jemputan....memang hebat-hebat belaka dieorang....

sambil tu jugak ambil peluang kenal dengan lebih ramai orang.....aku jugak jadik technician pada hari kursus tersebut.....cuak jugak nasib baik jadik pe yang aku buat.....

nanti aku update balik tentang kursus aku pergi tu oke.......


" KURSUS PENTERNAKAN RUMINAN"



Friday, October 5, 2012

Ofis....

salam semua.....

okey..memandangkan aku sangat la baik untuk menggunakan wifi ofis nie..aku pun bersemangat nak update blog aku yang aku sayang nie.......so..hari ini....aku nak cerita perihal ofis aku...(sejak bile lak aku ade ofis kan)....

nie la meja aku kt ofis.....kecik dan comel..hahahahaha

aku nak cerita tu aje sebenarnye.....

takde bnde nak tulis...tapi so far banyak benda dah aku dapat belajar..walaupun aku tak praktikal jauh2...tapi yang penting pengalaman kan......

teringin nakpergi luar negara.....tapi...rezeki takde lagi.......sedey je mood aku kn...haahahahahaha...

anyway.....

aku percaya satu hari nanti aku dapat pergi jugak.........BERUSAHA CHONG.....!!!!!!!!

Wednesday, October 3, 2012

It is NORMAL....

hiii everyone.....

how are you today?????

nak speaking konon.....berselirat mulut aku.....nk speaking nie...kadang-kadang tu nak ngade speaking jugak la....hihihih

okey..mood hari ini nak bagi korang tengok gambo......gambo sape???gambo aku la.....dah kate suke amik gambo kan....nk jadik photographer.......coming soon...........insyaAllah..one fine day....doa2 kn aku ek....


so....sekarang aku hidangkan korang dengan hidangan yang paling enak....iaitu.....gambo aku...hihihiihiii...







banyak lagi sebenarnye......tapi kang termuntah lak korang tengok....so aku stop kat sini aje la....hihihihi...

have a nice day everyone......

And remember..Allah always with us....InsyaAllah

Tuesday, October 2, 2012

~PRAKTIKAL~

assalamualaikum wbt.....


selamat pagi dan pergh sangat lame aku tak update blog aku yang terbiar ini.......kesian die.......sori la korang....line tak bape ok dan aku jugak mood mala menguasai diri......

okey.....sekarang aku nak bagitahu deka korang yang aku dah mula praktikal sejak 10.9.12 lagi.......dah nak dekat sebulan jugak la aku intern kat sini......so far seronok jugak......ade macam-macam benda yang aku belajar..maklumlah selama ni aku intern kt lua....bukan dalam ofi...kali nie...banyak dalam ofis.....


aku jugak akan ke lapangan jugak...tapi bukan dalam waktu terdekat ni la......aku sorang aje yang intern bahagian pertanian....budak-budak lain semua bahagian ofis aje.....sedey......


tapi dieorang sporting aje....n by the way........aku jugak la yang paling tue..antara dieorang.....serius.......umur aku dah 24....dieorang baru 20..hihihihi..tapi aku tak kisah pn....ok aje bah.....hihihihi


okeyla......nanti aku merapu lagi ok........nak sambung buat kerja nie.....



saje je letak gmbo nie....motipp....xde.....

Sunday, July 15, 2012

keluar berjimba...bersama kakak...

salam semua

selamat hari ahad....motip?????sebab hari ahad sume orang cuti..dan sume orang hepi...hahaha...boleh ke???suke atie la......

hari ini...aku keluar dengan akak aku.....kiteorang lepak kat THE MINES aje......cepat dan tak jauh...okey la tu kan.....

planning.....sampai je mines..terus tengok tiket wayang....nak jadikan cerita..nak tengok Ice Age 4.....tapi cam lambat lak kul 4.10 ptg......so tnye la orang kat kaunter tiket...cite BILLA 2 cite pe.....guess what...cerita tamil......takkan la kiteorang nak tengok dueorang je kan......memang tak la...hehehee...sekali terkena daa......

so beli jugak la tiket kul 4.10.....pegi makan-makan dulu kat pizza hut........serius dah lame tak makan pizza.....anyway....dah dapat makan tu Alhamdulillah...perut kenyang hati pun senang.....merayap pulak round2 the mines tu....lepas makan....


jalan-jalan punye jalan.........ade la berkenan kat satu sandle......murah lak tu..rm19.90 je...umm......mood nak membeli dah membuak-buak.....adoi..tak tahan dugaan betul aku nie....beli la jugak.....hehehehe

then jalan-jalan lagi....sambil habiskan masa sebelum masuk wayang.....okey..serius pada kau cite ice age 4 nie best....memang full panggung tadi....mostly family la...bawak anak2 tengok wayang......banyak moral dalam cite tu...walaupun kelaka....tapi aku memang suke...aku bagi 4.5/5.....then pastu kiteorang pun makan takoyaki kat mines....tapi pada aku tak sedap cam kat mid.....bergegas pulang ke UKM......before balik singgah pulak kat taman bandar baru bangi..ewah...jogging la konon.....padahal ambik gambo je lebih...heran tak heran la......hahahahaha

budak kesian tunggu bile wayang nak mule

my new.................cincin yang cntik dan murah

my sista.....lepak with

masa untuk ilangkan stress







then........tulah untuk hari ini punye cerita.....next time aku share lagi......

time kasih subi membace.....hihihihhii.....

bubye korang......