Pages

Friday, April 27, 2012

salam jumaat

Assalamualaikum......

Alhamdulillah.........sudah sampai hari jumaat..hari untuk pulang ke kampung...
seronok???harusla seronok sangat....

actually..wanna share some quotes that preferred me most......
dari takde wat pape kan..aku pun duk saja la cari ayat-ayat yang sedap dan menusuk kalbu...hihihi
sure or not???pada aku la....
tapi pada orang lain aku tak tahu....
pape pun aku nak jugak share....


 “I'm selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best.” 


“You've gotta dance like there's nobody watching, 
Love like you'll never be hurt, 
Sing like there's nobody listening, 
And live like it's heaven on earth.” 


“Be yourself; everyone else is already taken.” 

“You only live once, but if you do it right, once is enough.” 
― Mae West


“It is better to remain silent at the risk of being thought a fool, than to talk and remove all doubt of it.” 


hampir ke situ

salam semua
hahhahahaaa...tajuk aku tak boleh blah kan....
so......hampir ke situ adalah

first time nak pakai turban.....wei serius dah lame nak try pkai..tapi keberanian 2 tak pernah nak tinggi..
so lepak-lepak dengan siblings nie...aku pun try and error la.........=)




oke....mood tgh hepi nie........Alhamdulillah.......

Monday, April 23, 2012

emosi

salam semua

hari nie mood tak berapa nak hepi...
stress???
bukan...just upset and little bit sad.....why????
entahla...mungkin hari isnin kot..boleh tak salahkan hari isnin...tak pasal-pasal...
faktor cuaca yang panas????eh bagus pe...dapat keringkan baju aku yang bersidai tu....
lapar???memang tak la kan..aku nie kan kuat makan...hihihi

alaa....biase la kan..kadang-kadang mood nie ikut jugak hari nye..adakala kita akan merasa gembira tanpa sebab...kadangkala pula.sedih tibe-tibe...ha lebih kurang macam tu lah mood aku sekarang nie..
nak hiburkan hati....senang je...

Selawat byk2 dan think positive meyh...
makan
makan
makan
makan
makan
makan

laugh is the best medicine

gambar tiada kaitan....muke tak nampak..nangess!!!!eh tak la..tenang je tgk laut

Sunday, April 22, 2012

Aiskrim

salam semua...
selamat hari ahad.....hahahhaha

cuaca yang panas....
kalo dapat basahkan tekak dengan aiskrim memang terBAEK la....
aku nie mengidam pulak ke aiskrim.....dari semalam dah cakap tapi tak beli-beli jugak.......
alahai tekak....jangan nak ngade sangat boleh tak.....

ha......nie la yang tekak aku nak sangat-sangat tu.....
dan hari nie....aku dapat jugak makan.......memang nikmat sangat......
Alhamdulillah......
dah tak ngade dah tekak aku nie....

Tuesday, April 17, 2012

Indah di mata dan di Hati

salam readers......

aku malas nak tulis panjang-panjang
korang layan gambar la ek
pada aku cantik
dan indah
dan damai
dan menarik
aku suka.......





this is why i love to be there
Alangkah indahnya ciptaan Allah.....tak terjangkau dek akal fikiran manusia....

Thursday, April 12, 2012

semua orang berhak untuk bersuara

Assalamualaikum wbt

macam lame je tak menulis blog aku ini..
biase lah bile dah duk rumah kan...mood nak menulis tu kurang cikit....maklumlah kesibukan di rumah lebih penting....cuti kan seminggu
so rutin harian aku kat rumah ini.........

  • hantar emak ke tempat kerja
  • memasak
  • mengemas (kurang cikit buat)
  • jadik driver
  • pergi hantar nenek ambil ubat
  • bawak anak sedara jalan-jalan
  • lepak dengan famili
  • borak-borak dengan emak
  • kemas kasut
  • kemas bilik
  • kemas rak buku
amboih......banyak la sangat kan keje aku nie..padahal boleh buat dalam 1 hari sahaja....ngade jugak nak senaraikan..well aku memang ngade pown..so what???....

sebenarnya bukan nak cerita pasal kegiatan or aktiviti aku kat rumah...tapi nak menyuarakan pendapat...korang tahu tak..kita berhak bersuara...iya..itulah yang aku nak maksudkan....setiap orang diberi hak untuk menyuarakan pendapat apabila kita rasakan sesuatu itu tidak betul ataupun dalam erti kata lain...SALAH....

tapi...tak semua orang yang berani untuk menyuarakan pendapat kerana mendapat tentangan yang maha hebat daripada pihak yang lain..Ini menyekat kebebasan untuk bersuara....kadangkala,pencanggahan pendapat tu penting jugak..kenapa???? untuk menyedarkan kita...apabila kita tersalah mahupun terleka....
Alhamdulillah bagi yang memahami,tapi kita jangan cepat melatah dengan menuduh yang bukan-bukan pada orang yang menyuarakan pendapat.....walaupun dia lebih muda daripada kita....Alangkah indahnya jika semua orang boleh bertolak ansur dan bertimbang rasa dalam menyuarakan hak masing-masing....insyaAllah..........Aku sentiasa berfikir sejenak....salahkan kita jika kita menyuarakan pendapat kita sendiri???perlukah cacian dan makian dilemparkan???aku pun tak faham dan masih mencari jawapan........

Sunday, April 8, 2012

i'm in daa good mood

salam semua..
cuti mid sem dah bermula...
ape lagi..marilah kite menghiburkan hati yang duka lara nie....
aku telah merancang untuk pergi ke segamat....
kenduri kawen membe lame wa cakap lu...
membe dari bintulu dulu..
but before tu kiteorang enjoy sekejap di bandar segamat...
well...
nak layan gambar nanti di laen entry okay guys...
nie just bagitahu rentetan perjalanan kami di segamat

kuantan>segamat>umah ayin>bandar segamat>giant>makan-makan>karok..

so the next entry i'll show you guys our photto okay..
stay tuned you guys..
bubye..
see you again
thankz for reading my blog...
have a nice day.....

Thursday, April 5, 2012

Sg.Tekala, semenyih

Assalamualaikum wbt....

sabtu lepas.....aku dan kengkawan rancang nak lepaskan tension kiteorang yang baru je lepas test 1....
maka dengan itu,kiteorang pegi berkelah ke Sg.tekala....

perjalanan membonceng motosikal dengan kawan-kawan memang superb la korang..aku boleh cakap...bukan senang tu nak bawak moto..nak-nak mostly yang pergi adalah perempuan....so semua sekali 6 orang yang pergi..add on pakwe shifa...fauzi....

bertolak pada pukul 8.00 pagi dan singgah untuk mengisi minyak moto dan membeli sarapan pagi...memang syok sangat..
kebetulan pula....kami pergi pada hari sabtu..maka memang banyak la kenderaan kan....mule-mule cuak jugak...tapi nasib baik kami dapat sampai jugak ke destinasi yang dituju...Alhamdulillah...

nyaman sangat

air terjun nie..memang sejuk

agak shaking di situ....

muke excited nak mand
kiteorang mandi sampai 4 jam tak berhenti...mand,main air dan makan-makan...mule-mule masuk air....aduh....wa cakap lu..sangat la sejuk..tapi bila dah mand...memang tak ingat nak naek dah..tu yang sampai 4 jam berendam..semua dah kecut tapi nak jugak teruskan mand.....
air yang deras dan sejuk.....sangat nyaman dan ala-ala spa gitu.........hahahahaha

tapi serius korang.....tak rase pun lame kiteorang dekat situ..mandi manda dan makan-makan...sume kiteorang buat..yang penting...hepi dan seronok je sepanjang masa..

nak wat aksi lompatan

mak n ayah (hihihih)

urutan free

sangat seronok

so..gambar-gambar yang laen tidak dapat dimasukkan oleh kerana banyak yang mengarot.......okey..

kena bayar dahulu before balik

hihihihi...



kami semua

my friends..saba n shifa n pza   


then kami pun bertolak pulang ke UPM....hihi...we having so much fun there....and i hope i can be there next time.......=)


terima kasih sebab sudi bace........

hometown glory

Assalamualaikum....

i just wanna go home
packing my bag...
miss my hometown already
miss my family
miss everything there
and for most of the time
i miss being me at home....

Tuesday, April 3, 2012

Berkat kesabaran

assalamualaikum wbt....

Alhamdulillah.....syukur sangat-sangat..
hati lebih tenang dan mood sudah kembali pulih seperti sediakala...
semalam memang serius aku stress....projek aku asyik tak jadik je...semester ni macam-macam dugaan melanda....
Ya Allah kuatkan lah hati hambaMu ini...

Hari nie...aku dah nekad nak pergi jumpe supervisor aku...Dr.Jugah...and tell him everything about my project...

masa nak pulang kan Wood vinegar kat dia...aku pun bagitahu la kan....fungi (Kulat) aku asyik tercemar je (betul ke ayat aku nie).

So...dr pun pelik jugak la kan kenapa asyik jadik macam tu..then die pun buat kesimpulan mayb udara dalam cuture chAmber aku dah tercemar walaupun aku dah bersihkan dengan Alkohol...

sebabkan itu..Dr suruh aku amik (spore) kulat aku tu..dan simpan dalam LCB (lactofenol cotton blue) dan simpan untuk buat spore counting...for the last parameter of my project...

akhirnya...........syukur...Alhamdulillah sangat-sangat.....

Aku tahu..mesti korang tak bape faham term yang aku guna kat dalam nie kan....takpe korang...aku akan terangkan dengan lebih jelas lagi...
  • Wood vinegar
atau lebih dikenali sebagai cuka kayu.dibuat melalui proses pembakaran dan wap air yang terhasil dikutip dan menjadikan ianya cuka kayu. benda ni baru lagi kat Malaysia tapi dah lame diperkenalkan dekat Thailand, China dan Taiwan.
  • spore counting 
spore counting ataupun dalam bahasa melayu pengiraan spora (betul la kot aku translate kan) di buat untuk tengok sama ada kulat yang hidup di atas media mempunyai spora atau tidak. Ia juga bertujuan untuk melihat kadar pertumbuhan spora kulat tersebut.
  •   Contamination
  berlaku apabila kulat yang dikultur tercemar dengan pertumbuhan kulat-kulat yang tidak dikehendaki oleh aku. ia juga berlaku oleh sebab ketidakbersihan tempat.udara persekitaran dan juga barang yang digunakan tidak di sterilkan terlebih dahulu.
  •  kulat (fungus)
fungi yang aku guna dalam projek aku nie adalah Fusarium sp. . kulat jenis nie adalah soil borne pathogen yang membawa banyak penyakit pada tumbuh-tumbuhan nak-nak pada biji benih dan juga pasca percambahan biji benih. Aku nak elakkan benda nie terjadi so,aku tengah keep on working on that la.....

okey....aku dah lenguh nak menulis nie....padahal menaip je kan....aku nak berehat kejap..petang nie ade kelas lagi...
see you.......next entry..
thank you...
bubye.....













Monday, April 2, 2012

berjimba bersama rakan-rakan (entry bergambar)

salam semua
ha..kali ini aku nak buat entry pasal makan-makan lak...
kali ini jugak aku nak bagi korang tengok kawan-kawan aku yang kiut miut nie.....
dieorang inilah yang sentiasa ada daripada aku buat diploma sehingga la aku dah masuk dan nak habis belajar degree ini....semuanya kiteorang lalui bersama....walaupun ada kata-kata kesat yang singgah ditelinga..tapi kiteorang wat macam angin yang berlalu...maklumlah..mulut manusia bukan boleh ditutup kan...yang penting....hidup kena diteruskan...(okey aku dah melalut dah nie)

kali nie....kami plan nak makan pizza....why pizza??????dah lame sangat dah tak makan..tibe-tibe tekak mengidam pulak.....alahai.....mujur la waktu nie..duit masih masyuk lagi....Alhamdulillah..sekarang tak bape nak tebal dah wallet nye....(nak2 aku)



jom layan gambar-gambar kami di sana okay.....name pun entry bergambo...maaflah ek korang
with ayin



ok....snap lg...

saba,zur,me,fauzi,shifa n pza

again us

waiting for our food



muke seronokk semua dapat makan

pose...again and again

ladies.......('',)

kejap je kami makan....dah nak habis daa...muke nak semangat






aku tahu.,...mesti korang penin kan......aku sengaja wat korang penin.....sorie la.....aku nie memang macam nie....hihii..
anyway....thanks sangat2 yang sudi bace blog aku.......

blog nie dah jadik macam diari aku dah..sume kalo boleh aku nak ceritakan......tapi..mase tidak mengizinkan...



Teman selamanya

Assalamualaikum......
alhamdulillah.......masih lagi dalam mood hepi yang tak terhingga....
sebab semalam dapat merasa air tangan mak masak.......fulamak sangat rindu dengan masakan emak.....
so tak sabar nak balik rumah dan makan dengan banyak nye....

tapi entry kali ini aku bukan nak cerita pasal balik rumah........nak cerita pasal kengkawan aku yang sangat aku sayang......lagipun dieorang ni la pengubat di kala duka.....aku harap kiteorang dapat kekal as a friends forever.....ada jugak geng-geng aku nie dah nak berumah tangga...aku nie...hai lambat lagi la....belajar pon tak habis lagi..(so just be patient dear....your time will come soon.....)

fied,aku,ayin

me n miss jaja (bride to be)

my geng.......i love u olls

ayin,fied,me n jaja

me,ayin n fied (also bride to be)

  Syukur...alhamdulillah...aku dipertemukan dengan kamu semua...selain daripada famili,kawan2 yang laen...kamu adalah sebahagian daripada penghibur dan penguat hati ini...aku akan sentiasa ingat kamu semua di mana ketika aku susah dan senang..kamu semua sedia menghulur tangan membantu...

aku tak tahu bagaimana nak gambarkan perasaan ini...tapi aku sayang sangat korang.....as much as i can....

thank you for being my friends........=)