Pages

Thursday, April 12, 2012

semua orang berhak untuk bersuara

Assalamualaikum wbt

macam lame je tak menulis blog aku ini..
biase lah bile dah duk rumah kan...mood nak menulis tu kurang cikit....maklumlah kesibukan di rumah lebih penting....cuti kan seminggu
so rutin harian aku kat rumah ini.........

  • hantar emak ke tempat kerja
  • memasak
  • mengemas (kurang cikit buat)
  • jadik driver
  • pergi hantar nenek ambil ubat
  • bawak anak sedara jalan-jalan
  • lepak dengan famili
  • borak-borak dengan emak
  • kemas kasut
  • kemas bilik
  • kemas rak buku
amboih......banyak la sangat kan keje aku nie..padahal boleh buat dalam 1 hari sahaja....ngade jugak nak senaraikan..well aku memang ngade pown..so what???....

sebenarnya bukan nak cerita pasal kegiatan or aktiviti aku kat rumah...tapi nak menyuarakan pendapat...korang tahu tak..kita berhak bersuara...iya..itulah yang aku nak maksudkan....setiap orang diberi hak untuk menyuarakan pendapat apabila kita rasakan sesuatu itu tidak betul ataupun dalam erti kata lain...SALAH....

tapi...tak semua orang yang berani untuk menyuarakan pendapat kerana mendapat tentangan yang maha hebat daripada pihak yang lain..Ini menyekat kebebasan untuk bersuara....kadangkala,pencanggahan pendapat tu penting jugak..kenapa???? untuk menyedarkan kita...apabila kita tersalah mahupun terleka....
Alhamdulillah bagi yang memahami,tapi kita jangan cepat melatah dengan menuduh yang bukan-bukan pada orang yang menyuarakan pendapat.....walaupun dia lebih muda daripada kita....Alangkah indahnya jika semua orang boleh bertolak ansur dan bertimbang rasa dalam menyuarakan hak masing-masing....insyaAllah..........Aku sentiasa berfikir sejenak....salahkan kita jika kita menyuarakan pendapat kita sendiri???perlukah cacian dan makian dilemparkan???aku pun tak faham dan masih mencari jawapan........