Pages

Friday, May 11, 2012

Teguran dan nasihat itu penting

salam semua....

malam-malam nie..mate dah resistant tak nak tidur..
sedang memerah idea dan keringat menyiapkan thesis yang lame dah terbengkalai seketika.....kerana test mendahului dalam fikiran...tapi test pun macam tak boleh jawab macam mane????

mood: sayu..syahdu..indah..

pagi buta kan memang la sayu je hati..syahdu je jiwa..sepi je rasa.....tapi tulah yang aku suka.....suka sangat....sebab aku boleh merepek sorang-sorang sambil laju tangan menaip.......
idea datang mencurah-curah bila kita berseorangan......eh takdelah...tak semestinya..kadang-kadang duk sorang-sorang pun stress jugak...macam takde kawan je kan.....(boleh ke fikir macam tu)

test semua dah settle....result???? tak yah fikir lagi la.....

nak fikir pasal teguran dan nasihat....

susah nak terima nasihat???tak nak ambil kisah dengan teguran???? nie kes berat nie......kenapa aku cakap macam tu......pegi lah duduk sorang-sorang......dah terang lagi bersuluh kan semua orang perlukan nasihat dan teguran untuk memperbaiki diri masing-masing....Aku bukanlah pakar motivasi,ataupun Kaunselor ke ape ke...sebagai seorang yang suke psikologi......Aku nie jenis suke jugak la dalam bab-bab mendengar luahan rase orang lain....yelah..kita akan memerlukan seseorang untuk meluahkan apa yang kita rasa dan masalah yang kita hadapi kan....cuma cara kita nak terima nasihat dan teguran tu yang membuatkan orang yang mendengar akan merasa bosan dan GIVE UP.......mintak nasihat tapi tak nak dengar...memang nak cari pasal la kan......

memang la susah nak telan je apa yang orang cakap..tapi cuba letakkan kita di situasi mereka yang mendengar..apa perasaan kita???tak kan nak diamkan diri aje kan...secara automatik kita akan tergerak hati untuk menasihati kan..vice versa lah kan.....

ambil teguran dengan cara yang positive.......orang tegur sebab sayang....tak nak bagi kita kecewa di kemudian hari...jangan jadikan teguran itu sebagai beban yang teramat berat untuk dipikul......kan dah jadi susah.....take it and think about it.....


benda macam ni pernah terjadi jugak kat aku...orang tegur aku dari segi berpakaian...aku memang hentam habislah orang tu...kau sape nak tegur aku,suke hati aku la nak pakai ape..suddenly,i'm realize that what they were done for my own good.....they just wanna see me wear a proper clothes dan seiring dengan perangai..

tapi kesedaran itu terlambat......tapi pengajaran yang aku dapat...sampai sekarang..sebelum aku nak buat pape aku tanye dulu..biase nye Mak dan adik beradik adalah orang terdekat aku akan tanya....then barulah kengkawan sekalian....nak berubah mungkin senang..tapi nak kekalkan perubahan tu yang susah...Istiqamah dalam melakukan sesuatu perkara itu penting..........

so...kepada sesiapa yang di luar sana..yang sudi membaca cebisan aku nie......aku nak nasihat jugak dekat korang....TEGURAN dan NASIHAT itu amat penting......perbaiki diri untuk jadik lebih baik adalah sangat dituntut.....jangan jadi orang yang jahil dan tidak mahu menerima perubahan untuk kebaikan....


sehingga itu........



aku mintak maaf andai kata ada terkasar bahasa mahupun tercuit hati sape-sape ok......

maafkan saya (versi johan rajalawak)



bye korang...............insyaAllah...jumpe lagi lain entry