Pages

Wednesday, August 21, 2013

Percutian keluarga PART 1

tajuk tak boleh blah kan....

wokey.....sekarang mood nak menulis dan membebel dekat blog agak hebat jugak...ada masa lapang dan idea nak kongsi dengan korang kan...entry ni dah lama nak reveal kan...tapi asyik duk dalam draft aku aje...sekarang aku dah ada masa untuk sambung tulis balik, jadi aku nak ceritakan la percutian keluarga aku ini.

kiteorang da rancang nak bawak anak-anak sedare aku jenjalan. tapi takdelah jauh mane pun korang..dah pernah pergi pun sebelum ini..tempat nye itu adalah KUALA GANDAH, Lanchang Pahang.

barang siapa pernah ke sana silalah angkat tangan tinggi-tinggi. Kami pergi pagi-pagi sebab dari kuantan makan masa dalam 2 jam lebih jugak nak sampai ke sana. kalau dari Kuala Lumpur cepat sikit tau. Dari temerloh lagi la cepat.hihihi   tapi tak kisahlah dari mana asalkan sampai tempat yang di tuju kan..

bile dah sampai sana, korang kena register dulu tao...dan korang akan diberi sticker untuk lekatkan kat mana yang korang suka. Dan yang best nye....FREE korang...

tempat pendaftaran, masuk-masuk jumpe benda ni dulu.
lepas korang dah daftar tu, korang kena la berjalan hingga ke kawasan gajah ditempatkan

okey bila dah jumpe si gajah ini..korang berada di tempat yang betul...hihihi

bile dah jumpe...ape lagi... sesi memberi makan pada gajah-gajah tersebut...






tapi untuk informasi anda semua, makanan untuk gajah adalah di jual berasingan..nak bagi makan gajah kena beli dahulu...antara yang dijual adalah


  • Tebu
  • Kacang
lama jugak la kami sekeluarga kat sana...gajah-gajah tu pun cerdik dan pandai mintak untuk makan, comel bak hang..hihihi

tapi yang sedih, ada gajah yang hilang kaki, tapak kaki die dah takde sebab kena jerat/perangkap

\tengok kaki die..sedih....=(
bawak anak-anak kat sini secara tak langsung mengajar mereka untuk mengenal haiwan dan bagaimana kita nak sayang pada haiwan, bukan hanya pada gajah malahan haiwan lain juga. Sebab haiwan jugak kan makhluk Allah. Kasihkan binatang. Anak-anak pun akan buat benda yang sama, kalau tak ajar dari kecik bile lagi kan... melentur buluh biarlah dari rebungnya........

Akhir sekali aku nak cakap, kalau sampai sekarang kita masih lagi tak nak selamatkan gajah dan membuat pemuliharaan terhadap habitat gajah, mungkin satu hari nanti kita hanya tengok patung atau langsung dah tak tahu apa itu gajah.. sama-sama la kita bertanggungjawab dan hentikan pemburuan haram terhadap haiwan. 





p/s : part 2 akan menyusul korang......kali nie tentang rusa pulak....stay tuned uollss

Monday, August 19, 2013

A Big Day .>>>>>>>>>>>> WEDDING

Assalamualaikum 

tarikh: 11 Ogos 2013
tempat: Bukit Kuin,Kuantan
Masa: 9.00 pagi


Majlis perkahwinan sahabat aku yang bernama Suriati dengan pasangannya Syed. Mood raya gitu..eeewwwwaaahhhh...okey selaku orang tukang amik gambo...aku ade tugas berat nak diselesaikan..Alhamdulillah majlis selesai dengan aman,tenteram dan suasana yang harmoni..pengapit oleh Azmalia dan official jurukamera Zulfadli.....(selaku ketua kelas) hahahaaha....you're the best la Palie...memang sangat sesuai jadi ketua kelas.....hihihihi

Maka dengan ini...aku nak kasitahu kengkorang yang kawan aku dah dengan rasminye jadi isteri orang...geng2 gosip dah kurang sorang dah...Haishh....jodoh sampai awal..Alhamdulillah...tanpa membuang masa korang untuk bace panjang lebar apa yang aku coret ini....korang better tengok gambar la kan.....


pelamin yang indah.....

Alhamdulillah...dengan sekali lafaz

sesi membatalkan air sembahyang

secara rasminya menjadi isteri.....kepada sang suami

kami sayang kamu.....tahniah sayang

sesi bergambar......

kawan-kawan 

ladies only..Allowed

Satu kelas....terima kasih sebab datang..wakil tuan rumah
 Buat Sue,

Tahniah dan selamat berumahtangga dengan sang suami tercinta..Alhamdulillah kamu sudah menjadi isteri. Aku doakan kalian bahagia sehingga ke syurga..Moga kalian diberikan anak-anak yang soleh dan solehah. 
(hehhe...xsabar nak jadi makcik) Dan aku juga nak korang tau..aku gembira kawan aku sorang ni dah settle...cuma sedih sebab dah tak boleh nak lepak2 n gosip2 cam dulu-dulu....kena mintak izin suami dulu...hihihiihi Tapi yang penting ko tetap kawan aku sampai bila-bila....love you bebeh



p/s kredit gambar Palie....=)

Friday, August 16, 2013

Majlis pertunangan

Salam semua...

rodong koi dah bertunang.....(rodong koi) dalam dialek orang pahang maksudnya.....kawan saya...hihihi sudah bertunang..Alhamdulillah..dah sampai seru, darah pun dah manis la orang tua-tua cakap..raya ke 3 majlisnye....semua kawan2 yang seangkatan zaman sekolah tadika hingga sekolah rendah ada lah datang memeriahkan majlis tersebut....lagipun....rodong koi nie pandai..dah2 nak majlis baru kasitahu pada kiteorang nie...memang la die nie.....

kami ni kalau dapat jumpe memang time raya jela
nie la geng aku masa zaman sekolah rendah dahulu kala....ada lagi sorang tapi da settle da...sudah berkahwin dan ada sorang anak.....(tiada dalam gambar) hihihi...lagi la susah nak jumpe kan...dah da jadi milik suami dia sudah...

Majlis pertunangan rodong koi nie...dalam pukul 12 jugak la...campur tolak masa....kami kena la datang awal kan....nama rodong koi nie....Nor fatihah.....haii tunang dah aok ek.....cepat2 sikit langsungnya...


Antara kawan2 yang hadir.....

amik berkat..hihihihi
tahniah  Nor.....semoga berbahagia dan cepat-cepat ke jinjang pelamin okey......=)

Selamat hari raya

Assalamualaikum semua....

Alhamdulillah bulan syawal udah menjelma.....mintak maaf la kepada semua yang ada tersalah silap,terkasar bahasa...di bulan yang baik ini mari kita jalinkan ukhwah dengan hati yang bersih dan niat yang baik.....wah......gitu kita bermaafan....

tahun nie..raya paling sempoi kiteorg....nak tahu kenapa?? sebab tahun ini lah tahun yang kiteorang tak buat kuih raya langsung...main beli or tempah je.....dan juga banyak preparation yang tidak dibuat seperti tahun sebelumnya....mungkin faktor masa yang terasa singkat atau memang kiteorang nak sempoi aje.....

okay...tema tahun ini adalah ungu.......bukan feveret aku pun...tapi kami setuju....hehehe....sedondon la cik kiah oii.... mana pernah tak sedondon.....setiap tahun gini lah..aku suka aje......nampak sangat sekeluarga kan.....heheehe...





selamat hari raya daripada En Azhar sekeluarga...