Pages

Thursday, October 31, 2013

Hmmm... cuti- cuti (PART 1)

Salam semua

cukup sudah perihal konvokesyen aku dah lepas..maka back to work...... maklumlah kerja makan gaji...bukan kerja sendiri...hahahaha..kadang-kadang rasa nak kerja sendiri je korang.....ke macam mana?? ada idea lagi bernas tak daripada idea aku.....well kali nie aku nak cerita percutian aku dan keluarga di Cameron Highlands...... Anyway tak plan pun nak pergi sana...tapi tup tup sampai dah ke Cameron....hehehehe...bila planning memang jarang jadik..maka jangan planning terus..hihihihihi..
Kami pergi 2 hari....hari sabtu pergi dan Ahad balik dah....takde la lama mana, abah nak get rest otak dan hilangkan penat kerja aja dia cakap...sambil-sambil bawak mak jalan-jalan....Kami macam biasa la.....pengikut setia....

penginapan kami....dan sangat berpuas hati
bilik Mak n Abah

bilik Kakak n Adik

bilik Aku n Adik

Ruang tamu..luas dan kemas

selesa dan kemas...

bapak Aku semangat muke.....nak bercuti....hihihi
kami........Anak Pok Ha
 Lepas dah masuk rumah, kami pun keluar untuk beli makanan, Mak n abah macam biasa la...tak join nak rest. Kami berempat apa lagi...berjimba la kan...hihihi..motip sangat keluar cari makan tu.padahal nak jalan-jalan cuci mata.

Balik rumah....semua penat dan kiteorang terus tidur tak sedarkan diri....well bila badan dah penat kan..memang seronok untuk tidur......korang tahu jela dekat Cameron tu sejuknya macam mana kan...Esoknya..........sesi bergambar la kan...macam tak biasa kami sekeluarga.


























settle semua barang dan angkut masuk kereta...kami pun bertolak ke ladang teh Cameron...Nak sangat minum teh sambil melihat view ladang teh......baru feeling-feeling kan korang......tapi malangnya ramai sangat orang dan kami pun pergi terus berjalan ke ladang teh.... jauh tapi seronok.....

Ladang Teh

Add caption

Mak n Abah

Kami.......=)
macam-macam lagi tempat kami pergi...tapi makin panjang pulak aku bebel kang...buat masa ni..aku sajikan korang dengan yang ini dahulu...hihihi....

Percutian Keluarga Part 2 pun aku tak post lagi kan......nanti aku postkan untuk korang.....okeylah.nak sambung buat kerja dulu...curik-curik masa nie ha......



Thank for reading my blog........


Wednesday, October 30, 2013

Majlis Konvokesyen UPM kali ke-37

salam semua.....

well.....entry kali ini.....dah memang tahu pun majlis konvokesyen aku.....dekat mana?? mestilah dekat UPM, Serdang korang....Alhamdulillah...setelah 3 tahun setengah aku belajar.....Akhirnye...Aku bergraduat....Alhamdulillah dan aku syukur sangat..... Siapa sangka kan, mula-mula macam tak nak belajar tapi akhirnya aku dah graduasi pun.... 29 oktober 2013 adalah hari bersejarah pada aku dan keluarga.....
Terima kasih aku nak ucapkan pada semua yang banyak membantu aku terutamanya mak n abah, adik beradik, Kawan-kawan, Pensyarah dan juga sesiapa yang terlibat secara tidak lansung dalam pembelajaran aku sepanjang berada di upm.

Aku jugak nak bagitahu dekat korang yang aku memang gembira tahap tertinggi la pada hari semalam...Alhamdulillah jugak cuaca sangat elok dan tidak hujan....Al maklumlah..korang mestilah tahu kan sekarang dah masuk musim hujan....maka aku memang risau semalam takut hujan....dahla mak n abah tak boleh kena hujan..dengan majlis hari selasa lagi.....nak kerja lagi esoknya.....kerisauan tu berganda-ganda...sebab tula aku datang agak awal supaya famili boleh jalan-jalan di pesta konvo dan boleh ambil gambar dahulu, sebab takut petang hujan....

Bacelor aku dahla sesi kelapan dan sesi yang paling akhir korang..memang kebiasaannya macam tu jugak..nak-nak batch kali nie memang ramai....tapi kisah jugaklah nape tak sesi yang pertama kan....Ala janji dah settle pun korang aku grade.... so macam biasa la kan........masa untuk gambar....=)

our moment pre-konvo
thank you girlies

our time....pre-konvo
Add caption


pose pose

mommy to be jaja....can't wait

bride to be..ayin congrats
hari konvo ayin....congrats dear....
dan ini pulak gambar time aku konvo..........


sistahood....moment

lil bro....moment

i'm happy...this is for you my parents

mak n abah...love u


Monday, October 28, 2013

Outstation (Bukit Tangga, Kedah)

salam semua...

21 oktober sampai 23 oktober 2013..

aku outstation korang.....ha pegi mane???? cube la teka sekejap.....hahahahaha harusla korang tak tahu kan....aku pergi Kedah korang...hoorraaayyyy...cheq mai Kedah no.....hihihihihi... Aku pergi stesen Mardi Bukit Tangga, Kedah. pergi buat apa??? buat kerja la korang......ambil data penyakit tanaman Nenas. Ianya adalah serangan Bakteria Reput Teras. Dan ianya sangat busuk korang......heq khabaq kat angpa...tapi apa-apa pun dah kerja kan....haruslah dibuat juga.....

Aku pergi berdua dengan staff di bawah Dr. aku jugak....kira senior aku la korang....so plus dengan driver jadilah 3 orang. kami bertolak pagi Isnin dan balik pada rabu tengah hari... Alhamdulillah sangat masa tengah ubat kerja tu tak hujan....hari panas. maka dapatlah kami siapkan kerja dengan cepat dan mudah.....

Al maklumlah sekarang kan musim hujan...dah nak masuk hujung-hujung tahun ni..... kerja kiteorang kena analisis peratusan pokok yang telah diserang dengan jangkitan penyakit Bakteria reput Teras. musim hujan adalah faktor yang akan mempercepatkan kadar penyebaran penyakit ini. sebab berair dan keadaan lembap sentiasa. sebab itu, analisis ini dilakukan untuk melihat kadar jangkitan untuk 1750 pokok nenas dengan 7 rawatan yang berbeza.skema giler ayat aku kan..tapi ni kira penerangan la pada korang. sebab penyakit ni mudah merebak melali,angin,air,vektor dan jugak sentuhan. Kadang-kadang manusia juga menjadi agen penyebaran penyakit. ha yang ini memang kena tahu......hehehhehe

ladang nenas (plot kami )


buah nenas yang telah dijangkiti penyakit.

pokok sihat...

Ada jugak pokok yang telah terkena penyakit ini dan tumbauh dengan anak yang baru, tapi anak yang baru itu juga akan mendapat penyakit yang sama jika tidak dikawal, penjarangan pokok dan juga semburan racun adalah diperlukan untuk mengelakkan kejadian ini berlaku, sekiranya sudah terkena jangkitan penyakit ini, kita diharuskan untuk membuang atau mencabut pokok yang terkena jangkitan penyakit dan melupuskan pokok tersebut.  kalau korang tanam dalam skala yang besar, kerugian besar akan berlaku dan pembentukkan buah nenas juga akan terbantut . Sebab itulah pentingnya kaedah analisis data dan penyakit ini.

So, korang dah dapat info yang berguna sekiranya ada masalah seperti ini berlaku. Jangan ambil remeh dengan penyakit tanaman. ianya boleh membawa kerugian dan masalah yang buruk pada petani.......


till then....see ya next entry.......



thanks sebab sudi baca.....=)



Friday, October 18, 2013

AidilAdha 2013

salam semua

selamat menyambut ibadah korban......Alhamdulillah aku tao dah agak lambat nak ucapkan tapi....kite semua selesai sudah menyambut hari raya AidilAdha.....

macam biasa lah...aku dan keluarga mesti balik kampung untuk beraya di sana...kampung katakan...mestilah meriah suasana...cuma tahun nie jatuh pada hari selasa kan......tak ramai yang ambil cuti panjang...tapi aku wajib la cuti isnin tu......hehehhe..dahla bru masuk kerja.....cuti2 lak.....

Aku nak wish...Selamat Hari raya AidilAdha untuk semua.........





kakak n adik

posing lagi posing

like a boss

abah tak pakai bju melayu....baru balik anta lembu


Le Familia

with mommy....love u so much





yeah......Alhamdulillah..semua sudah settle dan aku nak wish kat korang selamat menyambut hari raya Aidil Adha.....semoga semua mendapat keberkatan..amin



p/s: kena balik kerja......mood cuti lagi tapi udah kene kerja......=)


Wednesday, October 9, 2013

Semua Baru....

Salam love....

hope semua orang still ceria dan mood happy aje kan.....well mana yang dah tahu dan belum tahu tu...aku nak kasitahu la ni......Aku dah dapat keje dah korang....Alhamdulillah.....syukur

keje kat mana?? bila mula???

sini nak bagitahu...kerja dekat MARDI, pembantu penyelidik, bahagian hortikultur dan 1 oktober lalu aku dah mula keje.....Alhamdulillah everythings goes well....mula2 kan...memang la tak biasa...nak2 selama nie kerja malam, mengajar dan dah biasa duduk rumah..korang paham-paham jela bila dah duduk rumah...homesick??? of course la....rasa nk quit je dan balik rumah...tapi ini kan semua cabaran,dugaan....susah jugak aku nak adapt.....nak cari bilik sewa lagi.....mana nak angkut barang lagi....nak fikir transport lagi....semua kena fikir....tapi Allah permudahkan jugak perjalanan aku.....dapat famili yang support dan kawan-kawan yang baik.....bukan senang korang nak dapat kan.....kena la bersyukur.....Alhamdulillah...bilik pun da dapat...kerja pun dah semakin ok...



mesti la nak jugak muka aku

di antara kerja-kerja aku

tempat buat kerja....


maka dengan ini....aku rasa makin jarang la aku update blog aku nie...ada masa lapang aku update......okeylah korang......nanti pape aku update lagi ok.....see ya