Pages

Friday, February 8, 2013

Hobi baru dan kerja rumah

salam semua...
lama dah aku hilang dalam penulisan....hahahha. sibuk dengan kerjaya baru aku....fulltime driver and housewife (tapi aku tak kawen lagi ok). Kadang-kadang malas tu yang lebih dari rajen nye...betoi ke tidak.....cepat angkat tangan sape setuju....

Aku jugak ade hobi baru iaitu stalker orang...hahahaha...orang yang dimaksudkan ialah..rutin harian surirumah...nak2 mak2 yang hantar anak ke sekolah....kadang-kadang aku tengok comel je mak2 nie....ada yang bawak anak naik motor,naik kereta dan tak kurang jugak yang berjalan kaki..
aku masih ingat lagi mase kanak2 dulu..mak dan nenek adalah orang yang paling kalut duk siapkan kiteorang adik beradik...mana nak mandi lagi,mana nak sarapan lagi,nak ikat rambut...nak pkai kasot la....itu semua la.....Aku lah antara anak yang memang bangun lambat dari kecik sampailah sekarang...itu adalah tabiat aku dah....hhahahahahaha...tengah usaha ak ubah la ooiii.....aku dah tua dah....dah nak jadi mak dara dah pun.....tapi still lagi anak dara ok......jangan salah faham pulak karang.....

berbalik pulak pada hobi baru aku tu...aku suke tengok bukan apa.....ianya jadi cam soul terapi la untuk aku...aku kan muda lagi........kesabaran tu tak tinggi sungguh.....selalu nak marah aje...aku duk tenguk dan usha pelik je mak2 tu....kadang2 duk jugak la borak2 dengan dieorang time nak ambil anak sedare aku tu balik sekolah....hebatkan seorang IBU...tak pernah pun merungut tunggu anak die,masak untuk anak die,mane lagi nak basuh baju,nak pergi pasar,kemas rumah lgi...perghhh..memang mencabar weeiii..aku dah lalui...aku memang faham sangat....aku nie yang muda pun kadang2 mengah jugak nak terkejar kesana kesini...nak buat semua kerja tanpa bantuan orang..nak settlekan kerja2 rumah,mana nak lipat baju lagi...adoii.....memang tak pernah habis kerjanya.....betoi kan.....sapa2 yang mengerti apa yang aku cakap nie cepat sokong aku....hahahhahaha

so,aku nasihatkan lah kat korang,yang mana kurang rajin untuk ke dapur,untuk melipat baju,membasuh baju ke dan semua kerja2 rumah yang banyak itu........mulalah dari sekarang...kalau makin lama dibiarkan rasa MALAS tu..memang tak berkemas la rumah korang nanti....mula dengan perkara asas dahulu,bilik tidur,bilik mandi...tandas, dan baru pergi kepada ruangan yang lebih besar.....takdelah nanti kite tak tahu nak mula yang mana dahulu.....aku pun takdelah cakap aku pun buat semua nye setiap hari,Mak aku tolong jugak.....eh aku tolong jugak mak aku...hehehhehehe tapi lama2 aku dah biase buat...

lagi satu, aku pasti takde sorang pun kat dunia nie yang suka pada persekitaran yan kotor dan tak bersih, tak kemas, busuk dan ianya boleh mendatangkan penyakit.......sanggupkah anda???? ohtidak padaku......

oleh itu, mulakan lah langkah untuk mengemas, mencuci, menyapu, memasak, membasuh pinggan mangkuk, dan sebagainya....InsyaAllah...daripada terpaksa buat dah jadi rutin harian....betul tak...dah kalau nak tunggu rajin baru buat......umm...tak tahulah jadi macam mana rumah anda semua................not good people......not good...I repeat again... NOT GOOD

okey........rasenye dah puas aku membebel untuk entry kali ini....ada lagi topik yang aku nak kongsi, aku akan update lagi okey...buat masa nie..aku tinggalkan korang dengan entry ni dahulu.....
terima kasih kerana sudi membace........

ade silap salah aku mintak maaf oke........





p/s : jaga diri....=)



gambar takde motippp sangat....!!!!!!!!