Pages

Friday, May 23, 2014

Kerja Harus Buat

Assalamualaikum...

selamat hari jumaat......yeah esok cuti....kemain eksaited uolls

Okey kali ini nak cerita tentang kerja yang harus buat. Macam-macam sebenarnya kerja kena buat..tapi kengkadang tertangguh jugak.betul tak. Apa yang perlu untuk bagi kerja tak  tertangguh??

  • Set alarm dekat Hp atau Jam loceng
Benda yang selalu aku buat, contoh nak bangun pagi pergi kerja kan, Set alarm dekat Hp. pukul bape nak bangun dan make sure kite set awal la sikit, bukan apa takut terbabas lak nanti. Kalo boleh, alarm tu mestilah boleh kita tersedar dari tidur kan. Jangan lagu or ringtone yang tangkap leleh punya....daripada nak bangun terus tertidur dengan lenanya...
Sumber Encik Google..

kalau ada jam loceng macam nie lagi bagus...Hahaha kot-kot dengar terus bangun kot. aku guna Hp jela....tu pun ada masa jugak terbabas...terima kasih housemate tolong kejotkan aku....hihihihhi


  • Memo

Benda ini pun pada aku penting jugak, sebab bila kita tengok kita akan ingat kerja apa lagi yangk kita perlu ambil tindakan. letaklah sticky notes ke yang cute-cute bagi menarik dan tertarik untuk tengok. Contoh: kerja sekolah ke, meeting ke, kerja yang belum buat ke.
(tepek) or tampal or lekatlah dekat mana-mana yang dirasakan sesuai. Bila tengok terus teringat benda yang perlu buat untuk hari tersebut.




ha sebagai contoh...sticky note macam nie...berwarna warni uollss.....tertarik menarik sangat kan.....tak kisah lah pe yang korang minat, janji senang untuk lekat.

  • Self Reminder

Yang ini pulak, nak tak nak semua orang harus ada awareness tentang ini bukan, dah nama pun diri sendri bukan, takkan masih tak ingat pulak..kengkadang tu, ada la jadi lalai dan leka..tapi bila dah biasa ingatkan diri sendiri tugas kita apa kan senang. Contoh : baju tak basuh lagi, kete tak bayar lagi, rumah sewa tak bayar lagi, hutang tak bayar lagi..benda-benda macam ni memang wajib la kena ingat sendiri ye dak?? jangan buat-buat lupa pulak...hihihhi (peringatan untuk aku jgk) .








P/S : Sama-sama saling ingat mengingati kan amalan yang baik. till then bubye =)