Pages

Wednesday, August 27, 2014

TERBARU...... KIKI,CICI,HIMI

Assalamualaikum....

Mari aku perkenalkan kesayangan terbaru yang aku baru pelihara.... GUINEA PIG ni lama dah aku idamkan untuk pelihara.....Dan akhirnye impian dah tercapai...seronok nye.....kenapa pilih guinea pig??? sebab cuteness overload sangat korang......hihihihi


Dan benda-benda yang perlu ada untuk pelihara Guinea pig ni ialah.....



Untuk minuman Guinea pig

Ubat

Multi vitamin....campur dalam air

Sangkar pulak kalau boleh besar...supaya mereka boleh bermain dalam sangakar....Tu benda penting tu untuk pelihara guinea pig ni...... Makanan pulak memang kena ada....WAJIB..

Di antara makanan yang biasa aku bagi pada mereka adalah :

  1. Pelet biasa
  2. Pelet + vitamin
  3. Buah Epal 
  4. Lobak merah


 Aku jugak bagi dieorang makanan berbeza setiap hari..maksudnya bukan la hari-hari aku bagi makan pelet aje..mesti dieorang bosan kan.....so pelbagai kan menu makanan dieorang.... Air pun aku bagi satu air biasa dan satu bekas lagi air + multivitamin tu...

Untuk mandikan dieorang lak...aku guna baby shampoo......wangi uolls.....dan jugak antiseptik Dettol tu... kuku jugak kena bersihkan dan potong kuku mereka....untuk sesi pembersihan telinga pulak....aku guna baby oil...pada cotton bud dan bersihkan telinga mereka.... Dah macam ada baby aje kan.....seronok jugak ada dieorang ni...dulu mule-mule beli kemain takut dengan aku...Sekarang dah okey dah..... Aku balik kerja aje...dioerang bunyik-bunyik mintak makan..... So far takde lagi la masalah pada aku...anak-anak buah aku pun suka dengan binatang...Famili pun okey aje.... Support minat aku..hihihihi.. terima kasih korang.....luv uolls...





till then.....