Pages

Tuesday, June 7, 2016

Entri lama baru nak post...

hujung minggu memang kalau takde program daerah memang aku akan balik untuk spend time with my famili...kadang-kadang keluar makan pun dah cukup dah.... biasa nya kalau berdua dengan husben..memang akan ada pengikut setia...sejak dari kitaorang kawan, couple, sampailah sekarang budak berdua tu memang jarang tak ikut kemana-mana....

Kali ni bawak pergi makan-makan dekat ECM (East Coast Mall). bawak pergi jalan-jalan pun mesti kena pakai baju cantik-cantik. tu ayat adik si Ammar tu...bukan boleh tengok kami ini pakai tudung aje...mesti die nak bersiap pakai baju hensem-hensem versi dia....keluar nak pakai baju tshirt kolar..takpun berkemeja uolls......hihihihi

otw ke ECM

kemain posing makan..

muke kekenyangan

me,myself and I

with hubby..i love u

akak iman ambil gambar...muke hubby tak ready..hihihi



Monday, June 6, 2016

Alhamdulillah....Bulan Ramadhan menjelma lagi

Assalamualaikum...

Salam Ramadhan kepada semua muslimin dan muslimat. Bulan penuh berkat...Penuh keampunan...Alhamdulillah masih lagi berkesempatan untuk menempuhi bulan Ramadhan.....untuk kali pertama tahun ni sambut Ramadhan berseorangan....tak cuti pun tahun ni..sob sob..biasa sambut dengan famili....since my husben pun keje......so diri ini pun dah makin tak berapa nak larat....makanya..hujung minggu di rumah Lipis sahaja......

Di kesempatan ini.....aku nak mintak maaf jika sepanjang perkenalan ada terguris hati, terkasar bahasa ke....sama-sama menempuhi ibadah dengan penuh berkat dan beroleh pahala berganda-ganda..aamiin...

Jumaat hari tu...pejabat aku ada buat tazkirah sempena menghayati bulan Ramadhan...Alhamdulillah dapat jugak memanggil Ustaz untuk bagi ceramah.... ada beberapa perkara yang boleh aku kongsikan sempena ceramah yang telah diberikan kepada semua staf pejabat aku.... macam mana nak dapat Pahala berdesupp cakap ustaz tu....

1. Niat kerana Allah
2.Ikhlas dalam melakukan ibadah

Kadang-kadang kita ni puasa dapat penat je ustaz tu terangkan..kenapa sebab tak betul-betul niat kerana Allah..sebab ibadah puasa ni perlu di didik...dan sebab itu jugak kita selalu tengok mak-mak kita suruh mula puasa dari kecil lagi....bila kita dah terdidik dari sejak kecil lagi...secara automatik nya..kita akan semat dalam kepala dan hati bila tiba bulan ramadhan kita wajib berpuasa.

Ikhlas dalam melakukan ibadah pun sama jugak...sebagai contoh... kita berpuasa tapi tidak solat, puasa hanya dapat macam puasa orang awam je ustaz tu cakap....kita puasa kerana terpaksa, segan bila tak puasa orang label kita jahat...tapi bila tak solat pun kita dah tak sempurnakan ibadah kita seharian... bila solat tarawih pun kita selalu skip.....biasa buat 8 rakaat dan terus balik tanpa buat solat sunat witir... setiap permulaan mesti ada penutup..maka solat sunat witir tu perlu dibuat..sama ada ketika di masjib mahupun di rumah.... banyak jugak benda-benda baru yang selama ni kita anggap kita tahu tapi bila ustaz menerangkan dengan lebih jelas....baru aku faham.....betul lah..ilmu tu perlu dicari dan dipelajari..

Inshaallah..masih lagi dalam pembelajaran...so sama-sama kita belajar dan terus belajar......

SALAM RAMADHAN DARI NORAIN SEKELUARGA.....


Wednesday, June 1, 2016

Main Arnab..

Hujung minggu memang aktiviti dengan keluarga..walau penat macam mana pun aku tetap rasa nak balik kampung halaman...amklumlah....duduk kuala lipis ni bukan jauh mana nak balik Kuantan tu kan..... sementara larat dan masih ada masa untuk jumpa keluarga....lakukan sekarang ye dak....

tapi yang paling gembira anak-anak sedara la....budak dua orang tu bawak pergi kedai rm2.00 pun dah seronok...rindu pulak zaman kanak-kanak....kalau lah boleh ulang masa......nak aje jadi budak-budak semula...

Kali ni...macam biasa la..tempat kegemaran budak-budak tu.Taman teruntum...tapi da ada tambahan lagi korang..kali ni ada tempat boleh main dengan Arnab..kemain la suka budak-budak tu nak main..padahal dekat rumah memang ada 3 ekor arnab pun.....



Tapi mula-mula tu nak main belon dulu.....suka sangat dapat buat buih-buih besar tu....




bayaran untuk main buih tu rm2.00...kalau yang bertali tu rm3.00 tak salah aku..tapi budak ni tak nak main sebab tak reti..hihihih







comel kan....arnab memang comel..tapi kuat makan tu..bayaran masuk ke tempat arnab ni rm3.00 ringgt jugak.....malu-malu muka budak-budak ni nak tangkap gambar......