Pages

Friday, August 4, 2017

EP Mom

its been 10 months being a Mom..... Alhamdulillah so far its a precious moment and i don't know how to describe the feeling was...

tetibe nak tulis omputih pulak kan......sebenarnya nak tulis pasal journey as an EP Mom.... memang tak mudah nak lalui tapi tak jugak susah untuk terima keadaan tersebut.. pada permulaan memang lah ramai yang cakap macam-macam bila mana si anak tak nak menyusu direct dengan kita. Tapi support dari famili dan husen tu yang lagi penting dan kena usaha gigih untuk menjadi EP Mom ni...

Kisah nye bermula lepas pantang, tetibe si Alanna tak nak direct, bila sua je cik B...die terus menangis macam kena cubit. Meraung-raung sampai merah-merah muka. Waktu tu memang cuak habis lah, maklumlah anak pertama kan...takde pengalaman lagi nak handle that situation. So, memang dah nekad nak bagi anak menyusu badan fully until 2 tahun, kalau tak dapat pun sampai setahun pun dah boleh jugak.... teringat ada beli breast pump time before bersalin tu... mak syorkan pam susu dan letak dalam botol. Aku pun start la pam every 2 hour... macam-macam perasaan waktu tu... google la macam-macam tips untuk bagi jugak direct..tapi semua usaha tu gagal, she refuse jugak direct... so starting on that day la aku jadi EP Mom..

kalau ada jugak yang masih tak tahu apa itu EP Mom, EP (exclusive pumping) tak pun korang boleh google dan mesti en google tu bagi jawapan yang lagi panjang lebar uollss.... sebenarnya memang lah tak sama bila mana anak direct or tak menyusu, tapi selagi mana dia minum susu mak...selagi itu la bonding tu ada..even pun die da start susu formula tu dari mula lahir... ikatan ibu dan anak tu mana boleh dipisahkan sebab tak minum direct or minum susu formula.. kenkadang orang luar tepi ni aje yang suka sangat duk menyucuk para ibu yang 1st time jadi mak ni.. macam-macam tips, macam-macam komen negatif duk bagi pada si ibu... kalau benda yang membina tu tak jadi apa lah...tapi kalau benda tu sampai boleh menyebabkan kemurungan kan dah jadi payah...

Pada aku, si suami kena main peranan yang paling kuat, dia kena beri moral support, kena menjadi tulang belakang isteri dalam menjayakan ilmu penyusuan ini.. mak- mak pun kena rajin baca, kena rajin bertanya dan yang paling penting, selalu doa susu mencukupi untuk anak.. stok pun kena rajin buat.. semua nak yang terbaik untuk anak kan....jangan nafikan hak anak untuk menyusu..paling penting jugak...cepat kurus bila kita bagi anak menyusu..

so pemilihan pam susu jugak penting untuk para ibu.... since aku ni memang guna pam susu exclusively.... memang aku beli banyak jenis pam susu... ada para ibu yang beli yang mahal, sebab nak tahan lama..ada jugak beli yang murah.. yang penting cara penjagaan dan simpanan pam susu tu.. kang kalau beli yang mahal kang tapi tak reti jaga pun tak guna jugak...

Autumn Serene....
Suction autumn serene ni tak sakit dan boleh heavy duty jugak....so aku pun beli dari cadangan kengkawan jugak..bila cuba tu pun okey dengan cik B....maka terus laju beli... 
Real bubee
untuk Usb pump pulak..aku google jugak untuk beli yang ni....murah dan jimat sebab tak yah cas..guna powerbank korang aje...suction pun ok dan tak sakit....cepat aje cik B kosong....ringan dan mudah di bawa kemana-mana untuk travel...
manual pump...
 manual pump untuk kegunaan ketika elektrik tak ada...tetibe kan....aku beli masa tu sebab nak pump dalam kete....terlupa pulak bawak pam susu sebab ingat keluar sekejap aje...tup tup lama....tapi ni kena gigih la sebab guna manual....sakit sikit la tangan....lenguh wei tapi suction die pun ok..just mula-mula tu tak reti sangat....
koleksi pam...
so far ni lah koleksi yang ada..... tapi bukan aku bawak semua if travel..pilih salah satu ajelah okey..jangan salah paham pulak....
Untuk yang jenis silikon pulak...bila sebelah pam sebelah lagi aku letak silikon tu...supaya susu tak terbuang... dulu guna bila anak menyusu sebelah, sebelah tadah.... so memang boleh dapat penuh silikon tu..dah boleh buat stok....

silikon pam...
Ni antara koleksi pam aku yang ada....jenuh mak nak cuci....tu belum koleksi botol susu pulak....tapi semua tak apa demi anak..... lagi 1 terima kasih husben sebab selalu support.... untuk para ibu yang sedang preggy or yang masih mencari pam susu...kena pilih ikot kesesuaian diri...tak semestinya apa yang aku guna ni sesuai dengan korang jugak....banyak-banyak baca dan rajin-rajin pergi survey tempat baby or korang boleh pegi kat tempat Pump on the go....try dulu koleksi pump tu...jangan main beli aje ikot comey or ikot harga okey...

so ni lah sedikit perkongsian ilmu dari aku..... mana tahu ada yang membantu para ibu.... yang penting, set dalam fikiran nak menyusu kan anak.. inshaAllah Allah permudahkan...jangan stress dan fikir yang baik-baik aje....nanti yang baik-baik jugak akan menyusul..

next entry aku share pemilihan botol susu dan cool bag pulak..... terima kasih sudi membaca.....


Monday, July 3, 2017

salam lebaran 2017

Selamat Hari Raya Aidilfitri semua...

Minta maaf jika ada terkasar bahasa atau salah silap ye....

Dari kami sekeluarga....

salam Kosong-kosong



Friday, April 14, 2017

Cactus Point

Tujuan utama untuk hantar sampel....tapi dah alang-alang sampai cameron highland tu...jom singgah sebentar ke Cactus point.... Hoiii amat murah harga berbanding dengan tempat lain...next time nak repeat semula pergi ke sana...













































Thursday, April 13, 2017

Mana yang penting

Hidup bukan untuk memuaskan hati sendiri aje...pilih yang mana penting dahulu untuk difokuskan.. jangan main lanyak aje...

Setiap orang ada masalah dalam hidup, sama ada besar mahupun kecil..no one never has a problem in life... deal with it... mengadu pada Dia..minta petunjuk dari Dia..no excuse..sama juga dengan kesalahan.. bila sekali dibuat tanpa sengaja memang kesilapan..tapi kalau dah berulang 2-3 kali..no mistakes at all... 

Susah...bukan senang nak kawal orang, isi hati pun kita tak tahu macam mana...apakah lagi akal fikiran.. untung kalau dapat baca akal dan isi hati orang..on the spot dapat tahu apa yang difikir dan apa pandangan orang terhadap kita..

Emosi main peranan, sulit nak terangkan macam mana kita rasa..macam mana yang boleh orang faham..what it feel like.. tiada yang mengerti...tiada yang memahami..akan isi hati sendiri..

Harap boleh tenang sendiri
Harap ada sinar menanti
Harap ada yang mengerti
Harap ada esok hari



Thursday, March 23, 2017

Cuba Jaya

Assalamualaikum..

entri pun dah macam nak pegi peperiksaan aje kan.... 
sempena dengan keputusan SPM 2016 yang dah keluar baru-baru ni.. aku terpanggil pulak nak buat entri pasal cuba jaya.
semua emak dan ayah nak anak mereka berjaya dan memperoleh keputusan yang cemerlang, namun tak semua dapat seperti yang dikehendaki kan.. Well, pengalaman aku dulu macam tu jugak, since form 4-5 aku masuk sekolah teknik, maka aku ni lebih menjurus pada aktiviti kokurikulum lah...sebab dapat pulak kejuruteraan awam yang aku tak berapa minat. main lebih sikit lah kan.. tapi waktu tu pulak timbul la kisah Amalina yang dapat 17A tu..nk jadikan cerita, aku mula tanam azam nak jadi macam dia la..walaupun dah agak lambat tapi yang penting niat tu ada. Result SPM aku, tekdelah hebat mana pun...sedang-sedang aje, Alhamdulillah takde subjek gagal. Dapat jugak sambung belaja Diploma Pertanian di UPM Bintulu.. dan sambung Ijazah di UPM Serdang.

Benda yang aku nak korang tahu, yang penting kita dah cuba dan usaha... lepas tu baru tawakal, hidup ini, kita yang pilih jalan mana yang kita nak. Semua orang ada pilihan dalam hidup mereka. Tak kira lah dari segi apa pun.. lebih lagi dalam kehidupan harian.. Allah bagi akal untuk kita fikir baik dan buruk setiap keputusan yang kita ambil. 

Pada semua calon SPM2016 yang berjaya, Alhamdulillah dan tahniah pada korang..mana yang dapat result kurang memuaskan tu, jangan bimbang...perjalanan korang masih jauh lagi...tak bermakna sekarang tak berjaya, hidup korang pun musnah....No No No okay..... cuba dan berjaya.. Allah dah tetapkan setiap orang rezeki yang terbaik buat mereka, sama ada cepat mahupun lambat...

So, tetapkan hati dan berfikir secara rasional untuk perjalanan yang masih jauh itu.... niat tu kena perbetulkan...bak kata auditor semalam...lebih baik buat perkara yang betul dan jadi baik daripada buat perkara yang baik tapi tak betul.....

Ikhlas dalam menuntut ilmu dan jangan lupa Emak dan Ayah korang...restu mereka membawa restu Allah...Doa mereka mustajab... jangan meninggi diri dan angkuh dengan apa yang ada sekarang... semoga sama-sama kita memperbaiki diri untuk jadi insan yang lebih berguna dunia dan akhirat..amiin


till then..


Monday, January 16, 2017

Koleksi Kaktus

Assalamualaikum..

Tahun baru hobi masih sama....tanam kaktus juga.... koleksi terbaru aku nak-nak cuti bersalin 3 bulan kan....banyak juga masa terluang, apa lagi...cari koleksi baru tambah lagi....seronoknye...













Taaddaaa..... inilh hasilnye....im so happy

Tuesday, January 3, 2017

2017

Alhamdulillah.......
selamat tahun baru 2017
rasa macam tak terlambat lagi untuk ucapkan happy new year to everyone..
Tahun 2016 meninggalkan kita dengan seribu satu kenangan yang pada aku tak dapat lupakan....
Semoga tahun 2017 juga aku boleh hadapi dengan jayanya...InshaAllah...



alhamdulillah....keluarga kecil aku.....