Pages

Friday, August 4, 2017

EP Mom

its been 10 months being a Mom..... Alhamdulillah so far its a precious moment and i don't know how to describe the feeling was...

tetibe nak tulis omputih pulak kan......sebenarnya nak tulis pasal journey as an EP Mom.... memang tak mudah nak lalui tapi tak jugak susah untuk terima keadaan tersebut.. pada permulaan memang lah ramai yang cakap macam-macam bila mana si anak tak nak menyusu direct dengan kita. Tapi support dari famili dan husen tu yang lagi penting dan kena usaha gigih untuk menjadi EP Mom ni...

Kisah nye bermula lepas pantang, tetibe si Alanna tak nak direct, bila sua je cik B...die terus menangis macam kena cubit. Meraung-raung sampai merah-merah muka. Waktu tu memang cuak habis lah, maklumlah anak pertama kan...takde pengalaman lagi nak handle that situation. So, memang dah nekad nak bagi anak menyusu badan fully until 2 tahun, kalau tak dapat pun sampai setahun pun dah boleh jugak.... teringat ada beli breast pump time before bersalin tu... mak syorkan pam susu dan letak dalam botol. Aku pun start la pam every 2 hour... macam-macam perasaan waktu tu... google la macam-macam tips untuk bagi jugak direct..tapi semua usaha tu gagal, she refuse jugak direct... so starting on that day la aku jadi EP Mom..

kalau ada jugak yang masih tak tahu apa itu EP Mom, EP (exclusive pumping) tak pun korang boleh google dan mesti en google tu bagi jawapan yang lagi panjang lebar uollss.... sebenarnya memang lah tak sama bila mana anak direct or tak menyusu, tapi selagi mana dia minum susu mak...selagi itu la bonding tu ada..even pun die da start susu formula tu dari mula lahir... ikatan ibu dan anak tu mana boleh dipisahkan sebab tak minum direct or minum susu formula.. kenkadang orang luar tepi ni aje yang suka sangat duk menyucuk para ibu yang 1st time jadi mak ni.. macam-macam tips, macam-macam komen negatif duk bagi pada si ibu... kalau benda yang membina tu tak jadi apa lah...tapi kalau benda tu sampai boleh menyebabkan kemurungan kan dah jadi payah...

Pada aku, si suami kena main peranan yang paling kuat, dia kena beri moral support, kena menjadi tulang belakang isteri dalam menjayakan ilmu penyusuan ini.. mak- mak pun kena rajin baca, kena rajin bertanya dan yang paling penting, selalu doa susu mencukupi untuk anak.. stok pun kena rajin buat.. semua nak yang terbaik untuk anak kan....jangan nafikan hak anak untuk menyusu..paling penting jugak...cepat kurus bila kita bagi anak menyusu..

so pemilihan pam susu jugak penting untuk para ibu.... since aku ni memang guna pam susu exclusively.... memang aku beli banyak jenis pam susu... ada para ibu yang beli yang mahal, sebab nak tahan lama..ada jugak beli yang murah.. yang penting cara penjagaan dan simpanan pam susu tu.. kang kalau beli yang mahal kang tapi tak reti jaga pun tak guna jugak...

Autumn Serene....
Suction autumn serene ni tak sakit dan boleh heavy duty jugak....so aku pun beli dari cadangan kengkawan jugak..bila cuba tu pun okey dengan cik B....maka terus laju beli... 
Real bubee
untuk Usb pump pulak..aku google jugak untuk beli yang ni....murah dan jimat sebab tak yah cas..guna powerbank korang aje...suction pun ok dan tak sakit....cepat aje cik B kosong....ringan dan mudah di bawa kemana-mana untuk travel...
manual pump...
 manual pump untuk kegunaan ketika elektrik tak ada...tetibe kan....aku beli masa tu sebab nak pump dalam kete....terlupa pulak bawak pam susu sebab ingat keluar sekejap aje...tup tup lama....tapi ni kena gigih la sebab guna manual....sakit sikit la tangan....lenguh wei tapi suction die pun ok..just mula-mula tu tak reti sangat....
koleksi pam...
so far ni lah koleksi yang ada..... tapi bukan aku bawak semua if travel..pilih salah satu ajelah okey..jangan salah paham pulak....
Untuk yang jenis silikon pulak...bila sebelah pam sebelah lagi aku letak silikon tu...supaya susu tak terbuang... dulu guna bila anak menyusu sebelah, sebelah tadah.... so memang boleh dapat penuh silikon tu..dah boleh buat stok....

silikon pam...
Ni antara koleksi pam aku yang ada....jenuh mak nak cuci....tu belum koleksi botol susu pulak....tapi semua tak apa demi anak..... lagi 1 terima kasih husben sebab selalu support.... untuk para ibu yang sedang preggy or yang masih mencari pam susu...kena pilih ikot kesesuaian diri...tak semestinya apa yang aku guna ni sesuai dengan korang jugak....banyak-banyak baca dan rajin-rajin pergi survey tempat baby or korang boleh pegi kat tempat Pump on the go....try dulu koleksi pump tu...jangan main beli aje ikot comey or ikot harga okey...

so ni lah sedikit perkongsian ilmu dari aku..... mana tahu ada yang membantu para ibu.... yang penting, set dalam fikiran nak menyusu kan anak.. inshaAllah Allah permudahkan...jangan stress dan fikir yang baik-baik aje....nanti yang baik-baik jugak akan menyusul..

next entry aku share pemilihan botol susu dan cool bag pulak..... terima kasih sudi membaca.....


No comments: